Vorig jaar deelde het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) 9,2 miljoen bekeuringen uit. Slechts 330.000 mensen dienden bezwaar in tegen hun bekeuring, en wat blijkt? In één op de drie gevallen was dat bezwaar terecht en kon de boete de prullenbak in. Bezwaar maken loont én is heel eenvoudig.
De cijfers komen uit een onderzoek van het AD. De krant vroeg de cijfers op bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Van de ruim 330.000 bezwaren – nog geen 4 procent van alle bekeuringen – werden er 107.300 toegekend. Het ging om boetes die onder de zogeheten Wet Mulder vallen: boetes voor bijvoorbeeld snelheidsovertredingen, door rood rijden en rijden met de telefoon in de hand. Redenen om een bezwaar toe te kennen, zijn onder meer onvoldoende bewijs of een verkeerde tenaamstelling van de boete.
Bezwaar: binnen zes weken
Als u vindt dat de bekeuring die bij u op de deurmat is geploft, niet terecht is, kunt u bezwaar indienen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat daadwerkelijk doen. Men denkt dat het ingewikkeld is en te veel tijd kost - te veel gedoe dus. In werkelijkheid is bezwaar maken tegen een verkeersboete een fluitje van een cent. Dien uw bezwaar wel binnen zes weken na dagtekening van de boete in, anders is de bezwaartermijn verlopen.
Bezwaar indienen: digitaal of per brief
Tegen veel verkeersboetes kunt u direct online bezwaar indienen. Het gaat dan om zogeheten kleine verkeersovertredingen die vallen onder de Wet Mulder. U herkent zo’n boete aan de grote M op de brief van het CJIB. Om online bezwaar in te dienen, heeft u wel uw DigiD nodig.
Wilt u liever per brief bezwaar maken? Dat kan ook. U stuurt dan een brief naar de officier van justitie. Op de website van de ANWB vindt u een modelbrief voor het bezwaar.
Boete betalen?
Als u bezwaar indient, hoeft u de boete nog niet te betalen. Als uw bezwaar wordt afgewezen, moet dat natuurlijk alsnog. En als u na de afwijzing van uw bezwaar besluit naar de kantonrechter te stappen, moet u de boete ook eerst betalen. Doet u dat niet, dan is een beroep bij de kantonrechter niet mogelijk.