Koken met vis uit blik

Hoe lang kan je vis in blik bewaren?

vis uit blik
Getty Images

Snel iets op tafel zetten, niet duur en toch gezond? Denk eens aan vis uit blik. Altijd handig om in huis te hebben voor een snelle, lekkere maaltijd. Diëtist Mary Stottelaar geeft tips en lekkere recepten om gezond te genieten.

Afgelopen zomer was ik op vakantie op de eilanden in het noorden van Duitsland. Het viel me op hoeveel vis er gegeten werd. Elk stadje, elk dorpje, elk gehucht had een visrestaurantje of een viskiosk waar je de lekkerste vis – vaak gerookt – kon eten. We hebben ons hart opgehaald en aten elke dag vis. De lokaal gevangen en gerookte vis smaakte heerlijk als lunch of avondmaaltijd.

En toen bedacht ik me weer hoe raar het eigenlijk is dat er in Nederland zo weinig vis wordt gegeten. Terwijl wij toch ook door water omringd worden en er zo veel visvangst is. Gemiddeld eten Nederlanders namelijk maar één keer per twee weken een vismaaltijd. Dat is weinig en ook veel minder dan voor de gezondheid wordt aangeraden: één keer per week (vette) vis. Hoe komt het toch dat we zo weinig vis eten? Bij familie, vrienden en beken­den bespeur ik vaak een soort haat-liefdeverhouding met vis. Ga ik uit eten met vrienden, dan wordt er heel vaak voor vis gekozen. Maar eet ik bij iemand thuis, dan vinden ze vis te lastig om op tafel te zetten. Natuurlijk moet je er even handigheid in krijgen en goede recepten hebben, maar er is nog een andere oplossing: vis uit blik.

Ik heb altijd sardines, tonijn en ansjovis in mijn voorraadkast staan; daarmee zet ik in no-time een maaltijd op tafel. Ze passen in warme en koude gerechten, in elke tijd van het jaar. Ook wat voedingsstoffen betreft doet vis uit blik niet onder voor verse vis. Ik deel graag een paar van mijn ­favoriete recepten met vis uit blik.

1. Welke vis uit blik is gezonder: op water of op olie?

Het maakt in feite niet zoveel uit wat je kiest. De vis blijft dezelfde voedingsstoffen leveren: vitamines als vitamine D, mineralen als jodium en de gezonde visvetzuren. Vis op olie bevat iets meer calorieën dan vis op water omdat – ook als je de olie niet opeet – er toch wat olie aan de vis blijft zitten. Maar omdat dat over het algemeen olie is met een gezonde samenstelling, zoals olijfolie of zonnebloemolie, is dat niet zo'n probleem. Laat je keuze vooral afhangen van wat je het lekkerst vindt. 

2. Is vis uit blik wel een duurzame keuze?

Niet alle blikken zijn duurzaam gevangen. Let op keurmerken op de verpakking. Je kunt het keurmerk MSC en ASC tegenkomen. MSC geldt voor in het wild gevangen vis, ASC voor kweekvis. Beiden geven aan dat het om een ​​duurzaam gevangen vis gaat. Er zijn meer keurmerken, maar het is niet altijd duidelijk waarop die precies gebaseerd zijn. Laat dus vooral op MSC en ASC.

Op www.goodfish.nl vind je een overzicht van keurmerken.

3. Hoe lang kan je vis in blik bewaren?

Op blikjes vis staat altijd een 'ten minste houdbaar tot' (THT)-datum. De vis uit een ongeopend blik blijft in elk geval tot die datum goed. Maar ook daarna is de vis niet meteen bedorven. Ruik, kijk en proef naar de THT-datum of de vis nog goed is. Vis in blik kun je, zolang de blik gesloten is, buiten de koelkast bewaren. Zodra de verpakking is geopend, moet de vis in de koelkast worden bewaard. Doe het wel altijd in een bewaarbakje. De vis is dan nog twee dagen houdbaar.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine