Nederlanders geven eigen fitheid 7-

Driekwart van de Nederlanders zou graag fitter willen zijn

Getty Images

Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 6.8 voor de mate waarin ze zich fit voelen. Maar zeker driekwart van hen zou graag fitter willen zijn, om zo lang mogelijk gezond te blijven en meer energie te hebben. Toch zitten zeven op de tien mensen in de herfst en winterperiode vaker ‘s avonds op de bank dan dat ze in beweging zijn. Omdat een gezonde leefstijl juist in deze coronaperiode zo belangrijk is, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne 'Fit op jouw manier' opgezet.

Een gezonde leefstijl, met voldoende beweging zorgt onder meer voor een goede weerstand en dat is extra belangrijk in deze tijd, vindt ook voormalig huisarts Ted van Essen: "Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand". Toch vinden veel Nederlanders het lastig de motivatie te vinden om te gaan bewegen en dat ook vol te houden. Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne 'Fit op jouw manier' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze campagne - met bijbehorende site - is bedoeld om te laten zien en ervaren hoe je met eenvoudige stappen fitter kunt worden.

Moeite motivatie te vinden

De twee grootste uitdagingen bij het fitter worden of blijven zijn het volhouden (37 procent) en de motivatie vinden om het te gaan doen (36 procent). Vrouwen vinden het lastiger om een ingeslagen weg vol te houden (40 procent vs. 33 procent), terwijl mannen op hun beurt weer meer moeite hebben om de motivatie te vinden (39 procent vs. 33 procent). Dat geldt vooral voor Nederlanders onder de 40 jaar en mensen met een te hoog BMI (Body Mass Index). Dat het lastig is tijd vrij te maken om fit te worden en te blijven, ervaren vooral jonge gezinnen (42 procent). Verder noemt één op de vijf mensen het hebben van een fysieke beperking als uitdaging. Hoe ouder men wordt, hoe vaker deze uitdaging speelt. Ook onder degenen met ernstig overgewicht speelt dit vaker (37 procent).

Goede weerstand belangrijker door corona

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee derde van de Nederlanders het door corona belangrijker vindt dan eerst om een goede weerstand te hebben. Zo hecht driekwart van de 60-plussers meer waarde aan een sterke weerstand door corona. "Als je je weerstand wil verbeteren, kunnen kleine veranderingen binnen een paar weken al een groot effect hebben", vertelt Van Essen. "Denk aan meer water drinken en extra bewegen. Daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen. Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter te worden en te blijven, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden." Eén derde van de Nederlanders is door corona al bewuster keuzes gaan maken in zijn of haar leefstijl, zo blijkt uit de peiling. Maar al met al zijn we ons door de coronamaatregelen over het algemeen niet fitter gaan voelen (82 procent).

Meer bewegen en gezonder eten

Twee op de vijf Nederlanders willen het liefst fitter worden door meer te bewegen, zo blijkt uit het onderzoek. Tweederde (66 procent) van de Nederlanders vindt vaker een wandeling maken een aansprekende tip om fitter te worden. Vaker met de fiets gaan in plaats van de auto of het OV vindt 36 procent een goed idee en één derde zou wel vaker de trap willen pakken in plaats van de lift.

Lees ook: 7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

Gezonder eten en drinken staat bovendien bij 70 procent van de mensen op één, gevolgd door minder snoepen en snacken - dit staat op één bij 18 procent van de mensen met (ernstig) overgewicht - en vaker ontspannen. Stoppen of minderen met roken (69 procent) en/of het drinken van alcohol (57 procent) wordt door een meerderheid niet gekozen als manier om fitter te worden of te blijven.

De peiling is van 1 tot en met 7 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard voor de campagne Fit op jouw manier in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het onderzoek namen 1.542 respondenten deel van 18 jaar en ouder.

Auteur 
Bron 
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport