Wat helpt bij chronische achillespeesblessure?

Getty Images

Ik heb een chronische achillespeesblessure die ontstaan is bij Nordic Walking. Later speelde de blessure steeds weer op, bijvoorbeeld bij bodystep en daar ben ik nu al een jaar of 4 mee gestopt. Bij een langere wandeling en lunge-/uitstapoefeningen krijg ik echter steevast de volgende dag weer last.

Door het Nordic Walking is mijn hielbot naar achteren 'aangegroeid'. Mijn podotherapeut is van mening dat daardoor de achillespees constant onder spanning staat wat de steeds terugkerende klachten veroorzaakt (inderdaad resulteert rekken in pijn de volgende dag). Volgens hem is de enige mogelijkheid een operatie, maar verbetering is niet gegarandeerd. Wat adviseer jij?

Marjan

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Wat vervelend voor je dat je steeds zo'n last hebt van die achillespees. Vaak is de voetstand en -functie echter ook een factor die van invloed is op de klachten. Het probleem kan veroorzaakt worden door een op zichzelfstaand incident, door overbelasting van de achillespees (bijvoorbeeld niet voldoende rekken of opwarmen voor het sporten) of het is het resultaat van meerdere, kleine stressmomenten door de jaren heen.

Proneren

Meestal is een achilles tendinitis toe te schrijven aan een abnormale pronatie, waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. Dit heeft als gevolg, dat de onderbeenspieren (de m.gastrocnemius en de m.soleus) meer rekken dan normaal. Net als een elastiek: hoe verder de spieren rekken, des te strakker ze worden. De kracht op de achillespees en het hielbeen (calcaneus) wordt groter, met als resultaat een pijnlijke ontsteking.

Spieren rekken

Omdat de voetboog platter wordt naar verloop van de tijd, zeker bij fanatieke sporters, kan iemand jaren probleemvrij zijn, maar jaren later toch achilles tendinitis ontwikkelen. Deze klacht zie je ook vaak bij onregelmatige sporters en bij personen die pas begonnen zijn met sporten. Bij deze laatste groep zijn de spieren en pezen weinig flexibel door inactiviteit. Personen die overdreven fanatiek beginnen met sporten kunnen tendinitisklachten krijgen, omdat de spieren niet flexibel genoeg zijn om deze nieuwe belasting te verdragen. Het is daarom heel belangrijk dat personen die pas beginnen met sporten goed de spieren rekken, langzaam beginnen en geleidelijk de activiteiten opbouwen.

Hakken

Bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen, passen de achillespees en spieren zich geleidelijk aan aan de kortere lengte omdat de hiel niet helemaal op de grond gezet wordt. Wanneer dit gebeurt, is overgaan op platte schoenen of sneakers een ramp voor de achillespees. Deze moet dan meer rekken dan gewoonlijk en raakt geïrriteerd of ontstoken. Daarom is het verstandig om hoge hakken niet dagelijks te dragen, maar als dit toch nodig is dan is elke ochtend en avond rekken van de achillespees zeer aan te raden.

Zolen

Als pijn ontstaat, zelfs na een goede warming-up en goede trainingsopbouw, dan kan de oorzaak liggen in het verkeerd of slecht functioneren van de voet. Een podotherapeut kan dit onderzoeken en daar een passende therapie voor toepassen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool/of taping) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies etc. Vaak is een combinatie van therapie het meest aan te raden. Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een podotherapeut om de opties te bekijken.

Aangroei hielbot

Wat bij een landurige achillespeesklacht soms ontstaat, is een haglundse exostose. Dit is de aangroei van het hielbot waarover jij het hebt. Dit is een, vaak puntig, botuitsteeksel dat vaak in de pees duwt tijdens het lopen en staan en kan dus bijkomende klachten veroorzaken. Dit wordt inderdaad af en toe chirurgisch gecorrigeerd als dit nodig is. Hiervoor kun je het beste een keer een afspraak maken met een orthopeed voor verdere informatie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.