7 veelgestelde vragen over voetklachten

Beantwoord door podotherapeut Anouk Jannes

voeten
Getty Images

Podotherapeut Anouk Jannes ontvangt via Gezondheidsnet dagelijks veel vragen van bezoekers over problemen met hun voeten, zoals pijn aan de hak, eelt en hete voeten. Zeven veelgestelde vragen en antwoorden over voetklachten.

1. Ik heb (steeds erger wordende) pijn aan de hak. Wat nu?

'Wanneer de pijnen steeds erger worden, zou ik contact opnemen met een podotherapeut bij jou in de regio. Dit omdat er waarschijnlijk door een foutief looppatroon (bewust of onbewust) klachten hogerop ontstaan. Er kunnen verschillende klachten aanwezig zijn bij de linkerhak: hielspoor, vetkamerschade, peesontsteking, etc.

Door middel van een echo kan er een diagnose gesteld worden voor de optimale therapie. Eventueel zou de podotherapeut ervoor kunnen kiezen om met een fysiotherapeut samen te werken om je zo snel mogelijk van je klachten te laten genezen.

Houd je schoenen in huis aan om de hak rust te geven en zodat hij extra demping krijgt. De podotherapeut kan kijken naar jouw stand, looppatroon en klachten en kan vervolgens de juiste therapie voor jou in gang zetten. Denk hierbij aan podotherapeutische steunzolen, aanvullende therapieën, schoenadvies, oefeningen, etc.'

2. Ik heb last van eelt door mijn voetbalschoenen. Hoe kan ik dit voorkomen?

'Vaak ontstaat er eelt onder de voet door een bepaalde druk/wrijving. Wanneer het eelt verwijdert wordt, moet het hierna wel beter gaan. Helaas wanneer je de oorzaak niet aanpakt, komt dit eelt weer terug.

Aangezien het eelt verwijderen in jouw geval weinig helpt, zou ik je adviseren om een keer een afspraak te maken bij een podotherapeut in de buurt. Neem de schoenen ook mee naar deze afspraak. Zelf ben ik benieuwd of de voetklachten voortkomen uit een verkeerde stand of looppatroon, of meer vanuit de schoenen.'

3. Ik heb bij nieuwe schoenen last van 'dode tenen'. Hoe komt dit?

'Naar mijn inzien heeft dit te maken met de breedte/lengte van de schoen. Zeker omdat dit na het uitlopen van de schoen beter gaat. Vaak zit er ook een verschil in breedte/lengte van je eigen voeten, dus dit kan inhouden dat dit voornamelijk rechts gebeurt. Wanneer je voet te strak in een schoen komt te zitten, kan een zenuw afknellen, met ‘dode tenen’ tot gevolg.

Een advies: koop je schoenen altijd op de namiddag. Dit omdat je voeten gaande de dag wat opzetten. Houd rekening met een juiste breedte, lengtemaat en eventueel een verstelbare wreefsluiting. Je voeten kunnen na verloop van tijd veranderen. Bij twijfel, laat dit nog eens opmeten in de schoenenwinkel.

Mocht het probleem zich structureel aanhouden (dus in alle schoenen), dan adviseer ik je een keer contact op te nemen met een podotherapeut uit de buurt. Dit omdat de ‘dode’ tenen dan ook vanuit een afgeknelde zenuw afkomstig kunnen zijn als gevolg van een verkeerde drukbelasting en/ of looppatroon. Bij jou verwacht ik dit nu niet, omdat het bij andere schoenen weer beter gaat.'

4. Ik heb last van hete, brandende voeten. Hoe komt dit?

'De symptomen die je beschrijft lijken op een zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd. Vaak gaat het om een brandend gevoel in combinatie met andere klachten. Zoals: een gevoel van speldenprikken of elektrische schokken, het gevoel hebben 'op watten te lopen', een kriebelende huid en het niet meer goed voelen van warmte en kou. Bij de meeste mensen kan de waarschijnlijke oorzaak worden vastgesteld, maar soms ook niet. In veel gevallen zal een arts een zenuwgeleidingsonderzoek of elektromyografie, oftewel een EMG-onderzoek, doen. Soms kan een bloedtest ook al uitwijzen of er bijvoorbeeld een vitaminetekort aanwezig is.

De behandeling van brandende voeten is sterk afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van neuropathie is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten. Ook moet de behandeling ervoor zorgen dat de klachten minder snel erger worden. Zenuwschade is namelijk niet te genezen. Niet altijd is hier dan ook een behandeling voor mogelijk.

Daarnaast zou bij vaatlijden in de benen (perifeer vaatlijden) of etalagebenen, ook brandende voeten kunnen opspelen. De slechte bloedcirculatie veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel, vooral tijdens het lopen. Dus mocht belasting geen versterking van de brandende pijn opleveren, dan kunt u dit al uitsluiten.

Zoals je beschrijft komt het wel familiair voor en zou je kunnen overleggen met jouw zussen of bovenstaand onderzoek is verricht. Met bovenstaand advies zou ik je adviseren naar jouw huisarts te gaan voor eventueel verder onderzoek.'

5. Ik heb bij het wielrennen pijn aan de buitenzijde van mijn voet. Komt dit door mijn specialized BG schoen?

'De Specialized Body Geometry (BG)-schoenen bevatten standaard correcties, zoals een longitudinal arch en varus wedge. Hierdoor zal de voorvoet kantelen en dit is niet ideaal voor elke voet. Door de BG zit de fietsschoen strakker om de voet heen en is het beter om een bredere schoen of geen BG te nemen. Voorbeelden van bredere schoenen zijn Lake, Bont en Fizik.

Je zou eerst kunnen kijken of zich op deze plaats een naad bevindt die precies tegen het 'pijnlijke' punt aanduwt. De voet verandert vaak in de loop van de jaren van vorm. Vaak 'zakt' de voet wat uit naarmate de leeftijd vordert en wordt de voet soms dus breder/langer. Dit is iets om in het vervolg rekening mee te houden.

Mocht bovenstaande van de naad niet het geval zijn, dan is het raadzaam om een andere schoen te kiezen met een breder profiel en zonder BG/varuswig. Als er geen van deze opties verbetering geeft, kan het aan de traptechniek liggen en zou dit bij een wielrennerspecialist kunnen worden onderzocht.'

6. Ik heb een dof gevoel en steken in mijn teen. Wat nu?

'De dove, stekende gevoelens kunnen door een aantal factoren komen. Staat jouw teen recht, of staat deze schuin? Zit hier bijvoorbeeld een botknobbel aan de buitenkant, of is deze niet aanwezig? Veelvoorkomende klachten komen voort uit een bepaalde scheefstand of een foutieve druk/wrijving tijdens het gaan, maar ook schoenen kunnen klachten met zich meebrengen.

Het dove gevoel kan afkomstig zijn uit een zenuw die in de knel komt te zitten door bovenstaande problemen. Mensen krijgen dan vaak last van dove gevoelens, een stekende pijn of tintelingen. Deze klachten kunnen meestal verholpen worden met podotherapeutische steunzolen of een schoenadvies.

Het kan ook zijn dat een zenuw ergens in de rug zit ingeklemd wat uitstraling naar de voet tot gevolg geeft. Voor bovenstaande problemen is wel nader onderzoek nodig en zou ik je verwijzen naar jouw huisarts zodat deze kan kijken naar de mogelijke oorzaak en je kan doorverwijzen naar de desbetreffende hulpverlener.'

7. Ik heb jeuk op mijn hakken. Wat kan ik eraan doen?

'Vervelend dat de jeuk constant aanwezig is. De symptomen die je beschrijft zouden afkomstig kunnen zijn vanuit neuropatische pijnen. Je zou dit eens bij jouw huisarts kunnen navragen, zeker als er geen zalven tegen helpen.

Je zou eerst nog een andere zalf kunnen proberen. Bijvoorbeeld van Gehwol of een andere crème van de Kruitvat of Etos. Wanneer dit geen verlichting geeft, zou je bovenstaande kunnen navragen.'

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.