Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

En kun je baking soda voor bakpoeder vervangen?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is het verschil tussen baking soda of baksoda en bakpoeder?

Baking soda, baksoda, zuiveringszout, baking powder en bakpoeder: in hedendaagse bakrecepten wordt er regelmatig met deze termen gestrooid. Wie regelmatig bakt, zal dan waarschijnlijk ook wel een een zakje bakpoeder en een kartonnen doosje met baking soda op voorraad hebben. Maar wat is het verschil eigenlijk? Kun je de een door de ander vervangen? En hoe lang is baking soda eigenlijk houdbaar?

Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Baking soda, baksoda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat is een natuurlijk mineraal dat als rijsmiddel wordt gebruikt. Het heeft wel een kleine gebruiksaanwijzing: pas als baking soda wordt samengevoegd met zuur, doet het zijn werk. Denk hierbij aan citroensap, citroenrasp, azijn, karnemelk, wijnsteenzuur of yoghurt, maar ook cacaopoeder, honing en basterdsuiker kun je als zuurtje gebruiken.

Bakpoeder wordt ook als rijsmiddel gebruikt, maar heeft dat zure niet meer nodig. Dit komt doordat het zuur hier al is toegevoegd. Bakpoeder bestaat namelijk uit een natriumbicarbonaat, wat dus baksoda is, gemengd met een zuur (zoals wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Bakpoeder doet wel pas z’n werk wanneer het poeder in contact komt met warmte en vocht.

Het is niet zo dat wanneer er baking soda in het recept zit, het bakpoeder niet meer nodig is. Soms zit er niet genoeg zuur in een recept om het beslag te laten rijzen, waardoor een snufje bakpoeder toch nog nodig is.

Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?

Ja, het is mogelijk om baking soda te vervangen door bakpoeder. Houd er wel rekening mee dat je baksel dan iets anders de oven uit kan komen. Als je baksoda door bakpoeder wil vervangen, heb je drie keer zoveel bakpoeder nodig. Een theelepel baksoda staat dus gelijk aan drie theelepels bakpoeder. Wil je bakpoeder door baksoda vervangen? Dat kan ook. Deel de hoeveelheid bakpoeder dan door drieën. Vergeet niet wat zuurs toe te voegen, anders werkt de baking soda niet. Een halve theelepel baking soda heeft één theelepel azijn of citroensap nodig.

Waar koop je baking soda?

Bakpoeder is in elke supermarkt verkrijgbaar. Baking soda was altijd wat moeilijker te krijgen, maar tegenwoordig is baking soda in vrijwel elke supermarkt te vinden. De toko heeft het ook altijd in het schap liggen. Je koopt baking soda vaak in een kartonnen verpakking, of in kleine zakjes verpakt. De kleine zakjes zijn vaak wat duurder, dus mocht je vaker met baking soda aan de slag gaan, dan is zo’n kartonnen doosje misschien een beter idee.

Hoe lang is baking soda houdbaar?

Er zit natuurlijk best veel baksoda in zo’n kartonnen doosje. Nu kun je baking soda heel lang bewaren, maar mocht je twijfelen over of het nog zijn werk doet, dan kun je deze tip gebruiken. Meng een halve theelepel baking soda met wat kokend water, azijn of citroensap. Begint het te bubbelen? Dan is de baking soda nog goed. Als er niets gebeurt, ook niet na een paar minuten, kun je de baking soda beter vervangen. Wil je weten hoe lang bakpoeder nog houdbaar is, dan kun je dezelfde truc uithalen, maar dan met een beetje bakpoeder en wat warm water. Ook als dit begint te bubbelen, is het bakpoeder nog houdbaar.

Is het gezond om elke dag water met baking soda te drinken?

Er zijn mensen die zweren bij een glas warm water met een snufje baking soda op een nuchtere maag. Baking soda of natriumbicarbonaat kan helpen tegen een opgeblazen gevoel en verzuring in de maag, maar te veel baking soda brengt ook de risico's van maagklachten en een verhoogde bloeddruk met zich mee. Daarbij is het nuttigen van baking soda niet voor iedereen geschikt. Mensen met aandoeningen zoals oedeem, een hoge bloeddruk, leverziekten of een andere aandoening, kunnen het beste eerst contact opnemen met de huisarts om te overleggen of het innemen van baking soda een gunstig effect kan hebben op de gezondheid.

Auteur