Ik gebruik al jaren maagzuurremmers. Nu las ik in een blad in het ziekenhuis dat je daardoor een tekort aan vitamine B12 kan hebben. Voor mij herkenbare klachten. Kun je mij er misschien iets meer over vertellen?
Anneke
Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot de kans op een vitamine B12-tekort in het lichaam. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Vooral ouderen die maagzuurremmers gebruiken hebben een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort.
Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, het zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn bovendien geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een te hoge inname.
Maagzuurremmers
Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten, zijn maagzuur en een enzym nodig. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur, maar ook van het enzym. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed vrijgemaakt en kan de vitamine minder goed opgenomen worden in het lichaam.
Eenvoudige maagzuurproducten (zoals Rennie, Maalox en Gavioscon) hebben geen effect op de vitamine B12 status in het lichaam. Deze maagzuurproducten zetten namelijk alleen overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen. Er is dan dus nog wel voldoende maagzuur om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten.
Weinig risico
Mensen die maagzuurremmers gebruiken, hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-tekort. Dat wil niet zeggen, dat iedereen die maagzuurremmers gebruikt, ook daadwerkelijk een vitamine B12-tekort heeft. Wie gezond eet en leeft, loopt weinig risico. Er is geen reden tot zorg als er geen klachten zijn die overeenkomen met de symptomen van een vitamine B12-tekort. Het nemen van een normaalgedoseerde multivitamine met daarin vitamine B12 kan een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Voor persoonlijk advies is een bezoek aan een arts verstandig.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.