Ik heb ergens gelezen dat je geen jodium binnenkrijgt als je nooit brood eet. Ik eet wel vis, maar niet elke dag. Ook eet ik geen zuivel, alleen plantaardige producten. Loop ik risico op een jodiumtekort?
Veronica
Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Daarnaast is jodium belangrijk voor het zenuwstelsel en zorgt het ervoor dat we ons fit voelen.
Jodium kan van nature voorkomen in zeewater, in aarde en in drinkwater. Via deze wegen komt jodium in ons eten terecht. Ook zuivel levert een bijdrage aan de jodiuminname. In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten, keukenzout (in zeezout zit nauwelijks jodium!) en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium. Op het etiket staat of jodium is toegevoegd.
Bakkerszout
Op advies van de Gezondheidsraad gebruiken bakkers vaak 'bakkerszout'. Dit bevat extra jodium. Hoewel de overheid stimuleert dat bakkers dit zout gebruiken, omdat Nederlanders te weinig jodium binnenkrijgen, zijn ze het niet verplicht. Naast brood, mag bakkerszout ook gebruikt worden in koekjes, cake en gebak. Overigens zit niet in al het brood bakkerszout. Biologisch brood bijvoorbeeld bevat soms ongejodeerd zout.
Met zes sneden brood krijg je voldoende jodium binnen. Omdat je geen brood eet is de kans aanwezig dat je niet voldoende jodium binnenkrijgt. Je kunt een supplement overwegen waar jodium in zit. Normaal gedoseerde multivitamines bevatten rond de 100 microgram jodium. Het overige deel haal je uit vis, zuivel en eieren.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.