Zijn mijn zonnepanelen verzekerd tegen schade door hagel?

Zonnepanelen
Getty Images

Zonnepanelen worden vaak blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, waaronder hagel. Fabrikanten nemen maatregelen om panelen te beschermen, maar toch kan hagelschade optreden. Moet u de schade zelf betalen, of zijn uw zonnepanelen altijd verzekerd?

Tijdens de levensduur van gemiddeld 25 jaar, krijgen de meeste zonnepanelen heel wat te verduren. Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zijn een ware aanslag op de zonnepanelen. En natuurlijk de grootste vijand van alles wat kwetsbaar is: hagelstenen. 

Het risico is niet overal even groot. De kans op hagelschade is het grootst in Limburg (ruim zestien procent), terwijl Friesland de minste kans loopt, met zo'n drie procent. Vanwege de klimaatverandering zal het risico op hagelschade volgens experts de komende jaren groter worden.

Wat voor glas is het?

Zonnepanelen bevatten fragiele, dunne zonnecellen die beschermd worden door lagen gehard glas en soms ook plexiglas. Deze materialen zijn goed bestand tegen hagelschade. Gehard glas is aanzienlijk sterker dan normaal glas en breekt niet snel.

De meeste zonnepanelen zijn gemaakt volgens de glas-folietechniek, waarbij een glasplaat en kunststof folie samen de cellen beschermen tegen hagel. Voor maximale zekerheid dat zonnepanelen zelfs de zwaarste hagelbuien doorstaan, kan men kiezen voor glas-glas panelen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee bovenop de standaard prijs van zonnepanelen. Bij deze techniek is de kans op haarscheurtjes of schade aan de cellen door hagel vrijwel nihil.

Europese standaarden getest

Europese standaarden, zoals de IEC61215, stellen eisen aan de hagelbestendigheid van zonnepanelen. Hierbij worden ijsballen van 2,5 cm doorsnede met een snelheid van 83 km/u op verschillende plekken van het paneel afgevuurd. 

Ondanks deze testen kunnen zeer hevige hagelbuien soms toch schade veroorzaken, afhankelijk van factoren zoals de hellingshoek en de staat van de panelen. Zelfs als het glas intact lijkt, kunnen onderliggende zonnecellen beschadigd raken door de impact. 

Microcracks

Microcracks zijn kleine haarfijne scheurtjes in de zonnecel van je zonnepanelen. Vaak gaat het hier om schade aan je zonnepanelen die bijna niet zichtbaar is. Heb jij glas-glas zonnepanelen? Dan is de kans op microcracks erg klein. Als er niets wordt gedaan aan microcracks kunnen deze in verloop van tijd (na een aantal maanden tot een jaar) leiden tot vermogensverlies. Regelmatige controle door specialisten is daarom aan te raden.

Moet ik zelf betalen bij schade?

Als je een koopwoning hebt, ben je dan zelf aansprakelijk voor schade aan de zonnepanelen? Meestal niet. Zonnepanelen op schuine daken vallen meestal onder de opstalverzekering (woonhuisverzekering) maar voor zonnepanelen op platte daken of in tuinen is het raadzaam om dit expliciet na te vragen bij de verzekeraar. 

Met een opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je woning, maar sommige verzekeraars rekenen daar de tuin niet onder. Veel verzekeraars willen dat zonnepanelen aan je woning of op je dak vastzitten. Het is dus beter dit voor de zekerheid na te vragen.

Auteur