Bij een nieuwe fiets krijg je vaak een verzekering aangeboden. Wanneer heeft het zin om je fiets te verzekeren?
Een gewone fiets of e-bike hoef je niet te verzekeren, maar het mag uiteraard wel. Een ander verhaal is de speed pedelec: omdat deze voor de wet gelijk is gesteld aan een bromfiets, is een verzekering voor deze snelle e-bikes verplicht.
Risicoanalyse
Of een fietsverzekering nodig is, hangt van een aantal factoren af. Ten eerste zijn er de kosten. Deze verschillen enorm tussen verzekeraars onderling en ook je woonplaats speelt hierbij een rol. Zo betaal je bij de ene verzekeraar nog geen €100 per jaar, terwijl de premie bij een andere kan oplopen tot meer dan €400. Je moet je dus in de eerste plaats afvragen of je het geld voor dat doel kunt/wilt missen.
En: hoe groot is het risico dat je fiets wordt gestolen? In de grote steden is deze kans groter dan op het platteland, maar staar je daar niet blind op. Als je de fiets thuis altijd in de schuur zet en in de stad in een stalling, dan verklein je dit risico al aanzienlijk. En met een extra slot kom je vaak ook al een heel eind.
Denk verder aan de gouden regel voor verzekeringen: risico’s die je niet zelf kunt dragen, moet je verzekeren. Dus als je een nieuwe fiets kunt betalen, hoef je hem niet te verzekeren.
Checklist
Kies je toch voor een verzekering, vergelijk dan de verschillende aanbieders en hun premievoorwaarden. Vaak kun je kiezen voor diefstaldekking, schadedekking of een combinatie hiervan. Optioneel kun je bijvoorbeeld nog kiezen voor pechhulp en rechtsbijstand. Let op de volgende zaken:
- Binnen welke periode krijg je het aankoopbedrag van de fiets terug?
- Zijn alle onderdelen van de fiets (bijvoorbeeld de accu) meeverzekerd?
- Hoeveel bedraagt het eigen risico?
- Slijtage is niet verzekerd.
- Bij diefstal moet je twee originele sleutels kunnen overhandigen.
Vaak zal een fietsspecialist je een verzekering aanbieden bij de aankoop van een nieuwe fiets, maar je kunt beter zelf de beste opties vergelijken: een verzekering via een fietsenzaak is vaak niet het goedkoopst.
- Plus Magazine