Waarom het niet verstandig is om je geld thuis te bewaren

Getty Images

Geld thuis bewaren klinkt misschien als een goed idee, maar zo handig en veilig is het niet. Als u thuis veel geld of waardepapieren bewaart, is het verstandig om de polis van de inboedelverzekering eens te controleren. Bij brand of diefstal is de kans groot dat u het geld grotendeels kwijt bent.

Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (ICC) deed onderzoek naar de dekkingen en vergoedingen van contant geld. Uit het onderzoek blijkt dat bij 31 verzekeraars in hun polisvoorwaarden onderscheid zit in wat zij zien als ‘contant geld’. Daarnaast verschillen de maximale vergoedingen behoorlijk.

In de meeste gevallen worden waardepapieren, zoals obligaties en aandelen ook gezien als ‘contant geld’. In sommige polisvoorwaarden worden zelfs paspoorten, identiteitsbewijzen, chipknippen, bankpassen, waardecheques en waardebonnen gezien als ‘contant geld’. 

De maximale vergoeding bij beschadigd of gestolen geld verschilt sterk per inboedelverzekeraar. Volgens het onderzoek keren elf verzekeraars maximaal 1.250 euro uit. In het gunstigste geval wordt er tot 1.500 euro vergoed, in het minst gunstige geval vergoed een verzekeraar slechts 250 euro.

Lage spaarrente

Momenteel is de spaarrente historisch laag, negatieve spaarrente bestaat al op staats- en bedrijfsleningen. Zodoende wordt er gespeculeerd over wat mensen gaan doen als de spaarrente op de bank negatief wordt. Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de spaarrente negatief wordt, meldt ANBO, belangenorganisatie van senioren. Minister Wopke Hoekstra gaat in gesprek met de banken. Dat de rente straks echt negatief wordt is onwaarschijnlijk. “Bovendien vraag ik me af wat mensen ermee op denken te schieten”, aldus Rianne Veerman, verzekeringsspecialist van vergelijkingssite Independer. “Stel dat die rente 0,02 procent is. Bij een spaarbedrag van 5.000 euro betaal je 1 euro per jaar aan de bank. Wil je daarvoor het risico nemen dat je veruit het grootste deel van dat bedrag kwijt bent bij diefstal?”

60-40-regeling

Een van de uitzonderingen op de normale inboedelverzekeringen is contant geld. “Over het algemeen geldt de 60-40-regeling”, aldus Veerman. “Stel dat je televisie wordt gestolen met een waarde van 1.000 euro en hij heeft nog een dagwaarde van meer dan 40 procent, dan krijg je het totale bedrag van een nieuwe televisie vergoed. Als die in de winkel goedkoper is geworden, bijvoorbeeld 800 euro, krijg je dát bedrag.” Wanneer de televisie (of elk ander object in huis) afgewaardeerd is naar een prijs onder 40 procent van de nieuwwaarde, dan krijg je bij schade of diefstal het overgebleven percentage uitgekeerd. ”Als er brand is geweest, komt er vaak een inspecteur langs om een indicatie van de schade op te nemen.” Bij bijzondere objecten, zoals sieraden of waardevolle kunst ligt het vaak wat ingewikkelder. “Het is verstandig te checken of je hiervoor voldoende bent verzekerd. Zo niet, verhoog dan je verzekerde waarde. Ook kunnen verzekeraars aanvullende eisen stellen aan de beveiliging van je huis als je waardevolle spullen hebt, zoals een kluis of een goed slot.”

Bankpas

In het geval van diefstal van een bankpas, waarbij (met een pincode) geld is opgenomen, geldt geen dekking vanuit de inboedelverzekering. Verzekeraars vergoeden wel bij diefstal en afpersing.

Contant geld op werk

Wanneer u als ondernemer en ZZP’er geld in een kluis bewaard op uw werk is het verstandig de voorwaarden eens goed door te lezen. De meeste inboedelverzekeraars vergoeden gestolen contant geld niet wanneer het om bedrijfseigendom gaat of wanneer het contant geld in een bijgebouw wordt bewaard.

Bron 
  • Algemeen Dagblad