Verstandig omgaan met autoschade

Getty Images

U probeert het natuurlijk te vermijden, maar soms ontkomt u er niet aan: autoschade. Regel één is in dat geval: blijf rustig. Regel twee: handel de schade verstandig af.

Direct na het ongeluk

Als u betrokken bent bij een botsing of ander soort ongeluk, moet u natuurlijk altijd als eerste kijken of iedereen die erbij betrokken is, in orde is. Tenslotte gaat gezondheid altijd voor. Is er iemand gewond geraakt, schroom dan niet om 112 te bellen en de juiste hulpdiensten erbij te roepen. Controleer ook altijd meteen of u niet in direct gevaar bent van overig verkeer. Is dat wel het geval, ga dan eerst zo snel mogelijk naar een veilige plek, bijvoorbeeld achter de vangrail op een snelweg.

Bij de meeste ongelukken zijn er gelukkig geen gewonden en is er alleen materiële schade. Maar ook dan is het goed om rustig en verstandig te werk te gaan. Veel mensen denken dat ze ook bij eenvoudige botsingen met beperkte schade, altijd de auto’s zo moeten laten staan en de politie erbij moeten roepen. Dat is meestal niet nodig. Als uw auto nog kan rijden en het is veilig genoeg, zet hem dan aan de kant zodat het overige verkeer weer verder kan. Neem wel eerst wat foto’s met uw smartphone van de situatie als dat kan. Is uw auto verplaatsen geen optie? Zet dan een gevarendriehoek een stukje verderop neer om het verkeer te waarschuwen en trek zelf een veiligheidsvestje aan om beter op te vallen.

Gegevens uitwisselen

Als iedereen veilig is na het ongeluk, is het belangrijk om de verzekeringsgegevens uit te wisselen. Vermijd conflicten over wiens schuld het is: dat zoeken de verzekeringsmaatschappijen met behulp van de gegevens van het ongeval altijd onderling zoveel mogelijk uit.U kunt nog steeds het aloude universele papieren schadeformulier gebruiken dat u eventueel van uw verzekeraar heeft gekregen. Vul dit zo volledig mogelijk in, geef de andere partij de kopie en stuur het formulier dan op naar uw verzekeringsmaatschappij.

Vanzelfsprekend is er in deze tijd van smartphones ook een centrale app voor het melden van schade. Daarover leest u meer op https://schadeapp.nl/ Zorg er voor een goede afwikkeling altijd voor dat u uw verzekeringspapieren of -pasje bij de hand heeft als u op weg gaat.

Schade claimen

Als het om een kleine schade van een paar honderd euro gaat, kan het soms gunstiger zijn om die zelf te betalen in plaats van te laten vergoeden. De premieverhoging na een schadeclaim kan u namelijk meer kosten over de komende jaren dan de schadekosten zelf. Dit is uit te rekenen door de hogere premiekosten in de bonus-malus tabel van uw verzekeraar te berekenen voor de komende jaren.

Heeft u een no-claimbeschermer, dan kunt u wel overwegen de schade te claimen bij uw verzekeraar. Hou er daarbij wel rekening mee dat u standaard maar een keer per jaar de no-claimbeschermer kan gebruiken.

Niet vergoed

Hoewel een WA-verzekering verplicht is, betekent dat niet dat alle schade altijd vergoed wordt. Heeft u bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt onder invloed van drugs, drank of zelfs bepaalde medicijnen, dan vergoedt de verzekeringsmaatschappij wel de schade bij de ander, maar wordt die vervolgens op u verhaald.

Vanzelfsprekend krijgt u ook niets van uw eigen schade vergoed in deze gevallen als u een allriskverzekering heeft. Er zijn ook andere situaties waarin verzekeraars niet uitkeren. Om die reden is het altijd verstandig voor het afsluiten van een verzekering goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Zo voorkomt u onprettige verrassingen.