Een verzekeraar die op een verkeerde manier de verzekering opzegt omdat de premie niet is betaald, mag de verzekering niet stopzetten. Die opzegging is dan niet rechtsgeldig en de verzekeraar moet bij een schade gewoon uitkeren. Ook bij een verzekerd paard.
Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van het Kifid. Een vrouw heeft haar paard verzekerd. Op de manege waar zij haar paard heeft gestald, vindt een virusuitbraak plaats en het paard wordt ernstig ziek. Na overleg met de verzekeraar en de dierenarts laat zij het paard op 2 november inslapen.
Achttien dagen eerder heeft de verzekeraar een eerste betalingsherinnering gestuurd voor de paardenverzekering. Twee weken later, vier dagen voor het inslapen, volgt een tweede herinnering. Diezelfde dag, 29 oktober schorst de verzekeraar de dekking en op 2 november wordt de verzekering beëindigd omdat het paard is overleden. Een dag later maakt de verzekerde de achterstallige premie en twee dagen later meldt zij het overlijden van het paard. De verzekeraar weigert de schade, 7500 euro, te vergoeden.
Hectiek
Bij de Geschillencommissie van het Kifid erkent de vrouw dat zij de premie te laat had betaald. Dat was zij in alle hectiek met haar paard vergeten. Dat is niets nieuws, want zij heeft altijd pas bij de tweede herinnering betaald en dat was in het verleden nooit een probleem. Zij vindt dus dat de verzekeraar moet betalen. De verzekeraar is het daar niet mee eens. De tekst van de tweede herinnering was immers duidelijk: de dekking werd opgeschort.
De Geschillencommissie heeft bij de beoordeling gekeken naar de eisen in het Burgerlijk Wetboek. In een aanmaning moet onder andere staan wanneer de periode begint waarin de premie alsnog moet worden betaald. In dit geval is de verzekeraar dat vergeten en is de verzekering dus niet rechtsgeldig opgezegd. Ook blijkt uit het dossier dat de tweede herinnering te vroeg is verzonden. Bovendien heeft de verzekerde bij die tweede herinnering geen mogelijkheid om alsnog te betalen. De verzekering is namelijk per direct opgeschort. Kortom, de verzekering is nooit correct opgeschort, en dus moet de verzekeraar de schade betalen.
Bron: Kifid