Reisverzekering hoeft ziektedagen niet te vergoeden

Getty Images

Wie tijdens een vakantie ziek in zijn hotelbed ligt, heeft geen recht op een vergoeding voor niet-gebruikte reisdagen door de reisverzekering. Van vergoeding kan pas sprake zijn bij opname in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak had een man samen met zijn vrouw een twaalfdaagse reis geboekt. De tweede dag krijgt hij diarree, hoge koorts en moet hij overgeven. Omdat hij ook leukemie patiënt is, neemt hij contact op met zijn behandelend arts. Deze adviseert een medicijn tegen diarree, maar dat werkt niet. Twee dagen later geeft een plaatselijke arts nieuwe medicijnen en een injectie. Pas twee dagen voor vertrek voelt de man zich iets beter en kan hij wat van zijn vakantie genieten. De rest van de tijd heeft hij in bed gelegen. Hij claimt bij zijn verzekering de kosten van de medicijnen plus een vergoeding voor de negen niet-genoten vakantiedagen. De verzekeraar wijst de claim af. Voor de ziektekosten moet hij bij zijn zorgverzekering zijn en voor de niet-genoten vakantiedagen is er alleen een uitkering bij een opname in het ziekenhuis.

Ziekenhuis

Bij de Geschillencommissie voert de man aan dat hij weliswaar niet in het ziekenhuis heeft gelegen, maar dat zijn situatie gelijk was aan een ziekenhuisopname. Hij heeft zijn hotelkamer immers niet kunnen verlaten. In zijn optiek moeten de verzekeringsvoorwaarden ruimer worden uitgelegd dan de verzekeraar doet.

De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. Hoe spijtig ook, in de voorwaarden staat expliciet dat niet-gebruikte reisdagen alleen worden vergoed bij vertraging bij vertrek, ziekenhuisopname en noodgedwongen eerder terugkeer. Van deze situaties is geen sprake. De verzekeraar hoeft niet uit te keren.

Auteur