Het aantal bewezen verzekeringsfraudes is in 2019 bijna verdubbeld van ruim 12 duizend naar ruim 22 duizend gevallen. Verzekeraars voorkwamen hiermee dat 96 miljoen euro onterecht werd uitgekeerd aan fraudeurs. In 2018 ging het om 82 miljoen euro. Het vermelden van onwaarheden en het opzettelijk verzwijgen van informatie zijn de belangrijkste oorzaken van verzekeringsfraude.
Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars. Het aantal ontdekkingen van verzekeringsfraude groeit voor het vijfde jaar op rij. De groei is het resultaat van samenwerking en het delen van kennis tussen verzekeraars onderling. Ook zijn er systemen die opvallende gegevens signaleren.
Waarschuwingssysteem
Voor de meeste betrapte fraudeurs blijven de gevolgen beperkt tot de verzekeraar die de fraude heeft geconstateerd. Ze kunnen bijvoorbeeld geen verzekering afsluiten of een bestaande verzekering word beëindigd. Een op de vijf fraudeurs komt in een waarschuwingssysteem terecht dat alle verzekeraars kunnen raadplegen. Daarnaast kan de verzekeraar aangifte doen en kosten van het fraudeonderzoek in rekening brengen.
Gesloten café
Een voorbeeld van fraude is een toerist die claimt dat zijn telefoon tijdens een stedentrip op zondag in een café is gestolen. Uit onderzoek van de verzekeraar bleek dat het bewuste café op zondag en maandag altijd gesloten is. De claim van 653 euro werd daarom afgewezen.
- Verzekeraars.nl