Moet een huisdierenverzekering de medische kosten als gevolg van een aangeboren afwijking of erfelijk aanleg vergoeden? De rechter deed uitspraak.
Ja. Als de verzekeraar dit wil beperken, dan moet dat expliciet in de verzekeringsvoorwaarden staan.
Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. In deze zaak kocht een consument een Golden Retriever pup met stamboom. Een dag later sloot zij een huisdierenverzekering af. De verzekering heeft een wachttijd, maar die geldt niet voor pups.
Bij de eerste puppycontrole blijkt dat de hond vrij veel urine laat lopen. Bij nader onderzoek komt een aangeboren aandoening aan het licht, die via een operatie moet worden verholpen. De verzekeraar weigert te betalen, omdat de aandoening al aanwezig was voordat de verzekering inging.
Normale consument
Bij de Geschillencommissie argumenteert de hondenbezitster dat de klachten pas na ingang van de verzekering zijn ontstaan. Ook wijst zij erop dat de algemene voorwaarden zichzelf tegenspreken. Aan de ene kant zijn erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijkingen gedekt, maar aan de andere kant is er geen dekking voor ziekte en aandoeningen die zijn ontstaan voor het afsluiten van de verzekering. Een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking ontstaat per definitie voordat de verzekering wordt afgesloten, namelijk bij de geboorte van de pup.
De Geschillencommissie geeft de hondenbezitster gelijk. Als de verzekeraar erfelijke aandoeningen alleen dekt als de symptomen pas tijdens de verzekering blijken, dan had dat duidelijker in de voorwaarden moeten staan. Nu is het voor een normale consument niet duidelijk dat de verzekering de operatie niet vergoedt. In zo'n geval wint de uitleg van de consument en moet de verzekeraar de dierenartsrekening van 3,744 euro betalen.
Bron: Kifid