Controleer altijd het polisblad

Getty Images

U verliest een dure ring en dan blijkt dat de verzekering ooit zonder uw toestemming het verzekerde bedrag heeft verlaagd. De verzekering mag het lagere bedrag uitkeren, omdat de verzekerde bij een controle van het polisblad niet aan de bel heeft getrokken.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. De verzekerde in deze zaak had al in 1982 enkele lijfsierraden verzekerd. Op het polisblad uit 1997 staan twee ringen en een armband vermeld met een gezamenlijke waarde van bijna dertienduizend gulden. Een van de ringen is aanzienlijk duurder (zesduizend gulden) dan de andere sierraden.

Andere tussenpersoon, lager bedrag

In 2011 is er een andere tussenperoon gekomen en de oude tussenpersoon meldde een verzekerde som voor de sierraden van bijna zesduizend euro. Hij stuurde geen nadere specificatie van de sierraden naar de nieuwe verzekering, die het totaalbedrag simpelweg door drie deelde, waardoor de dure ring voor een lager bedrag was verzekerd. De verzekere kreeg een brief, met onder andere de tekst: Controleer uw polisblad goed!

Aanvullende vergoeding afgewezen

Ook in 2013 en 2015 ontving de verzekerde een polisblad waarin de drie sierraden voor eenzelfde bedrag waren verzekerd. De verzekerde trok niet aan de bel bij de verzekeraar. In 2015 verloor de verzekerde de duurste ring, de schade werd vastgesteld op 5750 euro, terwijl het verzekerde bedrag net geen 2000 euro was. De verzekerde wilde een aanvullende vergoeding van bijna vierduizend euro voor het verschil tusen de getaxeerde schade en het uitgekeerde bedrag, omdat de verzekeraar het verzekerde bedrag zonder toestemming had verlaagd. De verzekeraar wees erop dat er geen reactie was ontvangen op de polisbladen, die bovendien rechtstreeks naar de verzekerde waren gestuurd. De verzekeraar ging er dus vanuit dat de bedragen klopten. De geschillencommissie is het daar mee eens. Als een verzekerde wordt gevraagd het polisblad te controleren en er komt geen reactie, dan mag de verzekeraar uitgaan van de juistheid van de gegevens.

Auteur 
Bron 
  • Kifid