Verzekerden moeten altijd het polisblad controleren en bij fouten aan de bel trekken. Wie dat niet doet, zal een deel van een eventuele schade voor zijn rekening moeten nemen, ook als de fout is veroorzaakt door de verzekeraar.
Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie van het Kifid. In deze zaak had een echtpaar een Alles-in-één-Polis afgesloten via de bank. Een onderdeel van deze verzekering is een autoverzekering, WA met volledig casco. Vanwege een echtscheiding wordt de verzekering gesplitst en zonder dat de verzekerde het opmerkt, verandert de bank de dekking in WA + beperkt casco. De bank stuurt een polisblad, waar de verzekerde niet naar kijkt, mede door de hectiek van de echtscheiding.
Twee jaar later heeft de man een eenzijdig ongeluk en bij de garage ontdekt hij dat hij niet all risk is verzekerd maar WA + beperkt casco. De man kan zich niet voorstellen dat hij opdracht heeft gegeven de dekking te veranderen en meent dat de verzekeraar dit op eigen initiatief heeft gedaan. De bank kan niet aantonen dat er een opdracht tot wijziging is, maar heeft wel een polisblad met de gewijzigde gegevens gestuurd. Daar is geen reactie op gekomen.
Tekort schieten
Bij de Geschillencommissie draait het om de vraag of de bank tekortgeschoten is door de dekking aan te passen. De bank heeft in feite een volledig nieuwe verzekering afgesloten op basis van een telefoongesprek zonder schriftelijke bevestiging. In zulke gevallen is een akkoord van de verzekerde noodzakelijk. Dat is er niet. De bank is daarmee aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de gewijzigde dekking. Maar, een verzekerde heeft ook de plicht om een ontvangen polisblad te controleren op onjuistheden. Dat is niet gebeurd. De Geschillencommissie oordeelt daarom dat beide partijen een deel van de schade moeten dragen. De bank zeventig procent, de verzekerde dertig procent.
Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-293__bindend_.pdf