Betalen ouderen meer voor hun autopolis?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Mijn autoverzekering is van maatschappij veranderd en van 24 naar 32 euro gegaan. Een verhoging van 33 procent. Nou las ik een stuk dat als je ouder wordt, je meer premie moet gaan betalen. Soms als je 70 jaar wordt, soms bij 75 jaar. Daar word ik boos en verdrietig van. Is dat geen discriminatie?

Ik ga er vanuit dat uw verhoging niet te maken heeft met uw leeftijd. De laatste tijd zijn de premies van  alle autoverzekeringen (sterk) omhoog gegaan. Dat komt omdat er meer brokken gemaakt worden op de weg.  Maar u heeft het goed gelezen: sommige maatschappijen zijn oudere automobilisten liever kwijt dan rijk. Ze verhogen de premies bij het passeren van een bepaalde leeftijd. Die kan 65, 70, 75 of 80 jaar zijn. Andere maatschappijen weigeren ouderen gewoon.

Iedereen weet dat verzekeraars de risico’s van een nieuwe klant inschatten. Maar uit onderzoek blijkt niet dat iemand van 70 jaar en ouder meer brokken maakt dan een automobilist van 35. Boven de 75 jaar is dat wel het geval. Dan stijgt het aantal ongevallen per kilometer. Maar ouderen rijden in die leeftijdsfase minder kilometers, zodat het risico voor de verzekeraar niet veel groter wordt.
Is er sprake van leeftijdsdiscriminatie? Het is een feit dat jongeren tot 24 jaar standaard ook een hogere premie moeten betalen. Ze doen onevenredig vaak een beroep op hun verzekering.


Maar een ouderentoeslag geldt meestal  alleen voor nieuwe verzekerden. Als je blijft waar je zit, heb je niet te maken met zo’n ouderentoeslag en behoud je dus je rechten.
Maar voor een enkele verzekeraar geldt dat niet. Bij Bovag/Bovemij kreeg een klant bij zijn 75e verjaardag een toeslag van 130 euro. De klant reed al 35 jaar schadevrij en was  12 jaar bij de maatschappij. Hij kon de verzekering voor het oude bedrag nog op naam van zijn vrouw zetten, die een paar jaar jonger was. Maar straks zijn ze echt aan de beurt.
We hebben de verzekeraar gebeld. Ze geven het grif toe. ,,We hebben een beleid dat groepen die een hoger risico vormen, zoals jongeren en ouderen, meer moeten betalen. We willen die extra kosten niet afwentelen op de middengroep verzekerden.”

Auteur