Ze zijn deze zomer alom aanwezig: rioolvliegjes. Ze zien eruit als hele kleine vlindertjes en nestelen zich graag in uw garage, gangkast, keuken en badkamer. Waar komen ze vandaan, en hoe komt u van ze af?
Deze kleine plaaggeesten staan ook bekend als motvliegjes, motmuggen, latrinevliegjes, aalputmotjes, mugvliegjes of rioolmuggen. Ze eten meestal schimmels en bacteriën uit rioolslib. In uw huis zullen ze zich voeden met voedingsstoffen en water uit bijvoorbeeld plantenbakken, het water van de afwas of uw tandenborstel.
Het vrouwtje kan, zeker tijdens hete zomers, tot wel 200 eitjes per dag leggen. Dat betekent dat de rioolvlieg zich in een razend tempo voortplant, en vanaf het moment dat u de eerste rioolvliegjes in huis waarneemt is het een kwestie van tijd voor het in uw woning zwart ziet van de vliegjes.
Omdat de vliegjes met hun harige vleugels oorspronkelijk uit het riool komen, brengt de aanwezigheid van de beestjes gezondheidsrisico’s met zich mee. Het bestrijden van de vliegjes met bestrijdingsmiddelen helpt hooguit enkele dagen, zolang de voedingsbodem en broeihaard van de vliegjes niet is weggenomen.
U pakt ze echt aan door afvoerpijpen met heet sodawater door te spoelen, uw groenbak af te sluiten, rottende bladeren uit uw tuin en dakgoot te halen en stilstaand water te voorkomen. Helpt dit niet, dan kan het zijn dat er een probleem is met uw riolering. In dat geval raden wij aan professionele hulp in te schakelen van een loodgieter.
Bron: Huishoudexpert Zamarra Kok (Telegraaf Vrij) en de Rioolontstoppingsbrigade.