Roep om campagne: hoe herkent u de Aziatische hoornaar?

Getty Images

Er worden steeds meer Aziatische hoornaars gespot in Nederland. Vaak is het dan vrijwel zeker dat er een nest in de buurt zit volgens Platform Stop invasieve exoten. Het platform roept de minister van Natuur, Carola Schouten, op om snel een publiekscampagne te starten.

„Er is een grote kans dat momenteel ook op andere plekken in Nederland Aziatische hoornaars rondvliegen, maar dat ze niet opgemerkt worden”, zegt voorzitter Wilfred Reinhold, die pleit voor een landelijke campagne. Deze landelijke campagne moet ervoor zorgen dat mensen de wesp sneller herkennen en dat nesten tijdig vernietigd kunnen worden. „Anders zullen in het najaar duizenden koninginnen over tientallen kilometers gaan uitvliegen.” De hoornaar heeft het voornamelijk voorzien op de honingbij, wat nadelige gevolgen voor het ecosysteem met zich meebrengt.

Van origine komt de Aziatische hoornaar voor in Azië. Via een transport is de hoornaar een aantal jaar geleden in het zuiden van Europa aan land gekomen. In 2017 werd het eerste nest in Nederland op Schouwen-Duiveland ontdekt en een jaar later zijn in het gehele land al meerdere nesten aangetroffen. De vraag is echter: hoe herkent u nou zo een Aziatische hoornaar?

Kijkend naar het formaat is de Aziatische hoornaar bijna twee keer zo groot als een normale wesp. De Aziatische hoornaar kenmerkt zich door zijn zwarte borststuk, gele poten en een gele ring in het achterlijf. Van voren gezien is het aangezicht oranje, terwijl de poten geel zijn aan het uiteinde. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een gewone wesp.

Bron 
  • De Telegraaf