Reuzenteek met gevaarlijk virus gesignaleerd in Nederland

Getty Images

De teek herkent een gastheer op meters afstand en kan hem minutenlang achtervolgen. De eerste volwassen hyalomma-teek is gearriveerd Nederland. Een vrouw in het Drentse dorp Odoorn heeft de ‘reuzenteek’, die een voor mensen gevaarlijk virus bij zich kan dragen, waarschijnlijk gevonden op haar paard.

Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is de kans groot dat het hem echt is. Het gaat om een tekensoort die aanzienlijk groter is dan andere in Nederland voorkomende teken. Het beestje heeft lange, gestreepte poten en kan – voor een teek – hard lopen. Het gevonden exemplaar zal worden onderzocht door het RIVM.

Anders dan andere teken gaat de hyalomma-teek actief op zoek naar gastheren. Die kunnen ze op een afstand van 3 tot 9 meter herkennen en zeker 10 minuten volgen. Volwassen hyalomma-teken zijn niet eerder in Nederland gevonden. Het is hier meestal te koud en te nat voor de beestjes om te overleven. De soort komt vooral voor in Zuid- en Oost-Europa, Noord-Afrika en Azië.

De hyalomma-teek kan drager zijn van het Krim-Congovirus, dat voor dieren ongevaarlijk is maar voor mensen zeer ernstige gevolgen kan hebben. De infecties kunnen – na een incubatietijd van meestal vier dagen – onder meer leiden tot koorts, braken, hoofdpijn, sufheid, diarree, pijnlijke lymfeklieren, vergrote lever, bloedingen van de huid, bloedbraken en bloed in de ontlasting. Een deel van de patiënten – gemiddeld 30 tot 50 procent – overlijdt, aldus het RIVM.

‘Deze virusziekte wil je niet hebben. Daarom nemen we de melding in Drenthe serieus en gaan we de teek onderzoeken op de aanwezigheid van het Krim-Congovirus’, aldus een RIVM-woordvoerder.

Bron: Volkskrant

Auteur