Naaktslakken op een diervriendelijke manier bestrijden

Naaktslak in het gras na een regenbui
Getty Images

Slakken bestrijden zonder gif is zeker mogelijk. Er zijn namelijk goede natuurlijke middelen tegen slakken voorhanden. Hier zijn enkele tips om naaktslakken op een diervriendelijke manier buiten je tuin te houden.

Naaktslakken zijn lastig te bestrijden, maar je kunt ze wel onder controle houden. Je kunt namelijk niet alle slakken verdelgen zonder het natuurlijk evenwicht te verstoren. Eerder noemden we al enkele planten die naaktslakken niet lekker vinden. Maar er zijn meer manieren om het aantal naaktslakken in uw tuin te verminderen.

Waar komen naaktslakken vandaan?

Naaktslakken kruipen in de winter diep de grond in voor een winterslaap van 2 tot 4 maanden. In de zomer doen ze soms een zomerslaap van enkele weken als het erg warm en droog is. Daarom heb je in de winter en bij warm, droog weer minder last van slakken. Maar ze zijn niet weg, ze zijn alleen niet zichtbaar. Hoe warmer en vochtiger het wordt, hoe meer slakken er actief worden en schade kunnen aanrichten.

Diervriendelijke manieren

  • Slakken handmatig verwijderen: 's avonds met een lamp en handschoenen de slakken oprapen en invriezen voordat je ze op de composthoop gooit. Dit is een zachtere dood dan ze doormidden knippen. Gevangen slakken achter laten in een bos of op een ander stuk grond is niet aan te raden. Je kan daarmee het aanwezige natuurlijke evenwicht in disbalans brengen.

  • Slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat gebruiken, in plaats van giftige korrels. Deze korrels zijn niet schadelijk voor egels of vogels als ze achteraf de dode slakken opeten, niet te verwarren met de giftige korrels op basis van metaldehyde of methiocarb.

  • Anti-slakkenringen rond gevoelige plantjes plaatsen. De naar buiten gerichte rand zorgt dat de slakken niet bij de plantjes kunnen komen.

  • Kippen of loopeenden in de tuin loslaten, zij eten veel slakken op.

  • Insectparasitaire aaltjes (Phasmarhabditis californica) inzetten, zij doden de slakken in de bodem. Dit aaltje (een worm) van 0,1 mm lang is niet met het blote oog zichtbaar en leeft in de grond.De aaltjes gaan in de grond op zoek naar de slakken. Ze dringen de slak binnen en scheiden vervolgens een bacterie af. De slak wordt ziek, zal stoppen met eten en zal uiteindelijk sterven en voedsel worden voor de aaltjes.

  • Slakkenvallen met bier of gistblokjes als lokstof gebruiken, maar niet te lang laten staan. Dit middel tegen slakken heeft buiten echter niet zoveel zin. Je vangt weliswaar veel naaktslakken, maar eigenlijk is het meer een kwestie van dweilen met de kraan open. Hoe langer je het lokmiddel namelijk laat staan, hoe meer slakken van verder weg worden aangetrokken.

Fabels: methoden die niet werken

  • Koffie, eierschalen of lavagruis strooien: slakken kruipen er gewoon overheen.

  • Koperbanden: hebben geen effect op naaktslakken.

  • Zout strooien: een gruwelijke dood voor de slakken, dus niet doen.

Natuurlijke vijanden 

Dieren die slakken eten zijn onder andere egels, spitsmuizen, kikkers, padden, hagedissen, vogels als zanglijsters en insecten als loopkevers. Een onverwachte vijand is ook het lookglansslakje, dat slakkeneitjes eet. De oplossing ligt in balans: zorg voor voldoende biodiversiteit in je tuin, zodat er meer natuurlijke vijanden zoals egels en lijsters worden aangetrokken die de slakken opeten.

Slakken buitenshuis houden

Preventie is het belangrijkst. Begin dus met het zoeken naar de openingen of kieren waar langs de slakken naar binnen kunnen glippen. Doorgaans dringen slakken ’s nachts ons huis binnen, omdat ze op dat tijdstip het liefst op stap gaan. Je kunt dit achterhalen door de eventuele slijmsporen te volgen. 

Kit vervolgens de kieren en naden af. Kijk ook naar mogelijke kieren in de raamkozijnen en kit die eveneens af. Controleer ook de luchtvochtigheid in huis, want slakken houden van vochtige plekken. Zorg verder dat er geen aantrekkelijk voedsel zoals etensresten ligt.

Bron: Biogroei.nl

Auteur