Spinnen, luizen, muggen, kevers, mieren... een gemiddelde woning bevat, schrik niet, meer dan honderd soorten ongedierte. Wat bepaalt eigenlijk of je huis een 'beestjesmagneet' is? En is er iets aan te doen?
In een gemiddelde woning zijn meer dan honderd soorten ongedierte te vinden, meldt het magazine Scientific Reports. Wat blijkt: netheid of huisdieren hebben nauwelijks invloed op het aantal indringers in de woning. Of het huis nu schoon is of niet, er zijn andere redenen waarom het ene huis barst van de diertjes en de andere juist niet. Het grootste aantal verschillende insecten vonden de onderzoekers in huizen met veel deuren en ramen, huizen op de begane grond. Hoogpolig tapijt is ook een factor: het hele huis wordt gelijk een stuk drukker dan wanneer je laminaat of parket legt. De insecten blijven namelijk niet in het tapijt zitten, maar broeden er hun nageslacht uit, om zich vervolgens door het hele huis te verspreiden.
Ook in je slaapkamer
Dit gaat gelijkmatig op: het verschilt niet zoveel per kamer. Veel mensen denken dat vooral de keuken vol zit met gespuis, maar dat is niet waar: volgens het onderzoek zitten bijvoorbeeld mieren en kakkerlakken even vaak in je slaapkamer. De plek waar het huis staat is eigenlijk allesbepalend. De kelder is de uitzondering op deze regel. Het is er vaak klam en donker, waardoor vooral geleedpotigen er graag wonen. Deze soorten kunnen ook goed overleven met weinig voedsel, ene paar kruimels zijn al voldoende.
Qua huisdieren is er wel een verschil te benoemen: huizen met katten hebben over het algemeen minder insecten dan huizen met honden. Katten jagen nog wel eens op insecten, honden laten ze met rust. Dus een kat kopen is misschien niet eens zo'n gek idee.
Heeft u daar geen zin in? Lees de artikelen in onze special Vervelende Beestjes >> voor meer tips en informatie over deze ongewenste gasten.