De allerbeste tips tegen vliegende mieren en krioelende maden

Zo komt u van ze af

Getty Images

Warm weer betekent maden in de kliko. En waar komen die (vliegende) mieren opeens vandaan? Zo kunt u dit ongedierte zelf aanpakken!

Vliegende mieren

Opeens zijn ze er. Eerst denkt u misschien dat er een vliegenplaag is uitgebroken: al die vleugeltjes krioelend tussen de voegen van uw terras. Heeft er soms een hond gepoept? Gaan ze straks op u zitten, in het eten zitten, naar binnen vliegen? Nee, het gaat hier om de zogenaamde 'vliegende mieren'.

,,De mieren zijn met hun bruidsvlucht bezig: de toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen’’, zo verklaart de Rotterdamse stadsecoloog André de Baerdemaeker. ,,Dat doen ze bij drukkend weer, zoals nu.’’ Hij pauzeert om wat mieren uit zijn haar te schudden. ,,Ik was pal naast een nest gaan zitten. Ik had het niet door tot ik helemaal onder de mieren zat.’’

De mieren krijgen voor de bruidsvlucht tijdelijk vleugeltjes. ,,Het zijn echte brokkenpiloten. Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje. En vogels vinden ze een lekker hapje. Het is een ware massaslachting. Ze gaan met miljoenen mieren tegelijk de lucht in. Dan zijn er altijd wel wat mieren die het redden.’’

Maar hoe komen we van ze af? ,,Heb een beetje begrip. Die arme mieren hebben het ook niet makkelijk. En het is doorgaans binnen een dag alweer voorbij.’’

Een speciale aanpak is dus niet nodig. De vleugeltjes van de mieren zijn slechts tijdelijk. Spoedig staan ze weer met al hun pootjes op de grond, en kunt u ze bestrijden zoals u dat met normale 'huis-tuin-en-keuken' mieren doet. In dit artikel leest u de oplossingen.

Maden in de kliko

Sinds we in Nederland zijn begonnen met het scheiden van afval, worden de kliko's minder vaak geleegd. Als de temperaturen oplopen, betekent dat al snel maden en een vieze lucht uit uw vuilcontainer. Dit is echter te voorkomen! Wij hebben een aantal tips voor u.

1. Leg klimop in de container. Deze is giftig voor maden en ze zullen snel sterven.

2. Ook kokend water met groene zeep of een scheutje azijn zijn een nachtmerrie voor maden.

3. Lavendel is voor mensen een heerlijk geurende plant. Maden, aan de andere kant, hebben een hekel aan deze paarse plant. Verse lavendel doodt maden, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur helpt ook prima.

4. Een pantysok met mottenballen in de container hangen helpt ook. Haal hem weg als de container wordt geleegd.
    
5. Vlees of vochtig afval weggooien is als het uitrollen van de rode loper voor maden. De gemeente Doetinchem geeft de tip om gips en kalk te strooien. Vlees of vis kunt u beter gewoon niet los in de container gooien, maar in een biologisch afbreekbare zak of in een stuk krant doen, is de tip van de gemeente Duiven. "Op deze manier kan de vlieg niet bij het vlees om er eitjes in te leggen.'

6. Zet de container af en toe open, of op een kiertje.  U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen. Maden haten licht en houden van vochtige plekken.' Deze tip kan werken in combinatie met de lavendel, om de stank te beperken.

Met deze tips zou u een heel eind moeten komen bij het voorkomen en verhelpen van een madenplaag. Heeft u last van ander ongedierte, zoals fruitvliegjes? Probeer deze tips!

Bronnen:

www.ad.nl
www.omroepgelderland.nl

Auteur