Gouden tips tegen inbraak: de deuren

Getty Images

Elk jaar krijgen 80 tot 88 duizend mensen bezoek van een inbreker, blijkt uit cijfers van de politie. En in 54 procent komen ze gewoon via de deur binnen. Met deze tips maakt u ze het goed moeilijk.

Extra slot op de voordeur

Jaarlijks is bij een op de 32 woningen sprake van een (poging tot) inbraak. Reden om uw woning eens na te lopen of deze voldoende is beveiligd. Veel gepensioneerden gaan wat vaker op reis of maken korte tripjes. Omdat het niet loont voor een paar dagen een huisoppas te vragen, staat het huis dan vaker leeg. Meer dan de helft van de inbrekers kiest een deur om binnen te dringen. Alle reden dus om aandacht te besteden aan de beveiliging van uw buitendeuren. Een goed beveiligde voordeur heeft drie goede scharnieren. Omdat de voordeur meestal naar binnen draait, zitten ook de scharnieren aan de binnenkant. Dat maakt een extra beveiliging van de scharnieren overbodig.

Kies het liefst voor een meerpuntsslot met een of twee kwaliteitssterren. Bij dit slot draait u met een sleutel op meer plaatsen in het slot: in het midden van de deur en pakweg een halve meter daarboven en daaronder. Het kozijn moet op die plaatsen metalen kommen hebben (ook wel sluitkommen genoemd).
Een goedkoper alternatief is een hoofdslot met minimaal twee sterren plaatsen. Ook kunt u een bestaand slot met één ster uitbreiden met een bijzetslot met één ster. Een bijzetslot is een slot dat kan worden bijgeplaatst als het hoofdslot niet volledig aan de gestelde eisen voldoet. Is uw bestaande hoofdslot niet goedgekeurd? Kies dan voor twee bijzetsloten met één ster of een bijzetslot met twee sterren.

De achterdeur: dievenklauwen

De achterkant van de woning is vaak aantrekkelijk voor inbrekers, zeker als ze in de beschutting van begroeiing of een schuurtje hun werk kunnen doen. Mede daardoor is het percentage inbraken aan de achterkant het hoogst: 60 procent. In tegenstelling tot de voordeur draait de achterdeur vaak naar buiten open en zitten de scharnieren aan de buitenkant. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren zijn te tikken, zijn dievenklauwen onmisbaar. Dit zijn metalen pennen die aan de scharnierkant uit de deur steken en bij het sluiten van de deur in metalen kommen in het kozijn vallen.

Een alternatief is goedgekeurde scharnieren met veiligheidsnok (een soort ingebouwde dievenklauw) monteren. Net als voor de voordeur is voor de achterdeur een meerpuntsslot met één of twee sterren een prima optie. Verder gelden dezelfde alternatieven als voor de voordeur, als het totaal maar op minimaal twee sterren uitkomt. Kies net als bij de voordeur ook achter voor goede verlichting.

Dubbele terrasdeuren

Deze vragen extra aandacht. Ouderwetse dubbele terrasdeuren hebben vaak een espagnoletsluiting: u duwt de hendel omhoog en beide deuren zwaaien open. Mooi, maar erg kwetsbaar. Tegenwoordig moet een espagnoletsluiting beslist afsluitbaar zijn met een slot, liefst met twee sterren. De zwakke plek is hier de sluitkom. Zowel onder als boven moet die deugdelijk en goed gemonteerd zijn. Voor een goede beveiliging van dubbele terrasdeuren zijn veel variaties mogelijk, zoals een hoofdslot en bijzetslot met beide één ster of een meerpuntsslot met één of twee sterren. Net als bij andere buitendeuren geldt: zorg per deur voor drie goede scharnieren en zo nodig aparte dievenklauwen.

Tip: Licht bij de voordeur

Natuurlijk zorgt u ook voor goede verlichting, want inbrekers staan nu eenmaal niet graag in de spotlights. Plaats bij de voordeur bijvoorbeeld een lamp die aangaat als er iemand langskomt.

Slot met ster

De Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG) deelt kwaliteitssterren uit aan hang- en sluitwerk. De classificatie is simpel: een, twee of drie sterren (hoe meer sterren, hoe beter). Deze sloten hebben bewezen dat inbrekers er wel even zoet mee zijn. Een inbreker besteedt gemiddeld slechts 30 seconden (!) aan het binnendringen van een woning. Met een sterrenslot lukt dat niet en is de kans groot dat hij z’n geluk beproeft bij een andere woning. Bedenk wel dat een slot-met-ster weinig helpt als de scharnieren makkelijk van hun plaats te wrikken zijn. Kies dus ook bij de scharnieren voor goedgekeurd materiaal met het SKG-keurmerk.

Ramen beveiligen tegen inbraak

Lees hier hoe u uw ramen beveiligt tegen inbraak

De meest voorkomende inbraakmethodes

Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids