Het is het 'luchtalarm' van de toekomst: NL-Alert. Maar het nationale alarmsysteem werkt nog niet helemaal zonder problemen. Wat heeft u eraan?
NL-Alert is een systeem dat de overheid gebruikt om burgers te waarschuwen voor gevaar. Het systeem wordt bijvoorbeeld ingezet bij een aanval van een buitenlandse macht, een natuurramp of bij extreme drukte in een stad. Het wordt regelmatig getest, maar de afgelopen tijd werden er ook echte waarschuwingen verstuurd. Helaas gaat het niet altijd goed. Door een menselijke fout verstuurde NL-alert onlangs het nummer van de Telegraaf-tiplijn als alternatief voor het met een storing kampende noodnummer 112. Ontvangers klaagden bovendien dat NL-Alert alleen voor rampen is bedoeld: de ringtone is vrij hard en alarmerend, waardoor mensen zich soms rot schrikken.
Hoe werkt NL-Alert?
NL-Alert werkt op basis van cell broadcast, een gsm-standaard die ergens tussen mobiele telefonie en sms in zit. Met cell broadcast kunnen berichten ook verstuurd worden als het netwerk bijvoorbeeld overbelast is. In 2008 zette de regering voor het eerst stappen richting het inzetten van het systeem. Het jaar erop moesten de eerste testen worden gedaan, maar het was een moeilijk project. Pas eind 2012 werd NL-Alert voor het eerst in gebruik genomen. In december van dat jaar werd het eerste bericht verstuurd om te waarschuwen voor een brand in Tolbert.
Is de dekking heel Nederland?
Nee. Omdat NL-Alert een digitaal systeem is, worden alleen mensen met een smartphone ingelicht. Wie geen telefoon, geen bereik of een lege accu heeft, ontvangt het bericht dus niet.
Momenteel kampt NL-Alert nog steeds met technische obstakels. Eén van de problemen die jaarlijks terugkomt, is dat veel gebruikers het bericht helemaal niet ontvangen. En dan zijn er ook nog de gevallen bekend waarbij ontvangers niet één, maar soms wel tien meldingen tegelijk krijgen. De oorzaak daarvan is niet bekend.
Gaat NL-Alert het luchtalarm vervangen?
In 2014 stelde toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten dat de sirenes op termijn niet meer nodig zouden zijn en dat NL-Alert het voornaamste middel zou worden om alarm te slaan. Maar dan moet het systeem eerst perfect werken.
Hoe zorg je ervoor dat je een NL-Alert kunt ontvangen?
In sommige gevallen is het nodig dat gebruikers zelf hun telefoon instellen, zodat zij het bericht kunnen ontvangen. Dat verschilt per toestel. Smartphones van Huawei of Samsung staan bijvoorbeeld standaard al juist ingesteld, maar die van veel onbekendere merken niet.
Check nu of NL-alert wordt ondersteund
Op Android: Ga naar Instellingen > Draadloos en netwerken > Meer > Nooduitzendingen.
Op iOS: Ga naar Instellingen > Berichtgeving > Noodmeldingen.
De menu's kunnen per telefoon verschillen. U kunt daarom ook kijken op de website van NL-Alert. De site heeft een 'instelhulp' waarmee je je telefoon handmatig kunt instellen.
Bron: Nu.nl