Goede en veilige WiFi is een must. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw wifi-verbinding goed te beveiligen.
Openbare wifi-netwerken zijn riskant
Openbare wifi-netwerken zijn berucht, omdat het altijd een afweging blijft of de persoon die het wifi-netwerk beheert wel te vertrouwen is. Door te verbinden met een openbaar wifi-netwerk, laat u al uw internetverkeer lopen via dit netwerk en kan de netwerkbeheerder uw internetverkeer mogelijk inzien en onderscheppen. Criminelen maken hier geregeld misbruik van; ze zetten op een openbare plek een publiek wifi-netwerk op en wachten tot mensen in de omgeving verbinding maken.
Vaak geven de hackers een dergelijk wifi-netwerk een vertrouwde naam, zoals ‘wifi in de trein’, ‘KPN’ of ‘Starbucks’. Zodra er een verbinding tot stand komt, zullen ze uw netwerkverkeer onderscheppen. Met de juiste apparatuur en programma’s kunnen ze via de wifiverbinding ook uw computer of smartphone binnendringen en bestanden inzien, kopiëren of verwijderen. Zelf heeft u er geen weet van dat u op zo’n moment wordt gehackt, maar het is dus terdege een risico.
Ook uw privénetwerk thuis is mogelijk kwetsbaar
Onderzoekers van de KU Leuven hebben in oktober 2017 aangetoond dat de wifi WPA2-beveiligingsstandaard zeer kwetsbaar is voor aanvallen. WPA2 (Wifi Protected Access 2) bestaat al sinds 2004 en is sindsdien eigenlijk dé standaard in wifi-netwerken. We kunnen stellen dat veruit de meeste beveiligde wifi-netwerken in Nederland, inclusief waarschijnlijk uw netwerk thuis, gebaseerd zijn op WPA2.
Wat de onderzoekers uit België hebben ontdekt is dat het vrij eenvoudig is voor een buitenstaander (hacker) de beveiliging van een privénetwerk te kraken, en zo binnen te dringen in uw beveiligde wifi-verbinding. Hierdoor kan een zogenoemde man-in-the-middle-aanval worden uitgevoerd. Concreet betekent dit dat iemand het dataverkeer tussen uw apparaat (telefoon, computer, tablet) en uw router kan onderscheppen en manipuleren. Dit voltrekt zich ongemerkt; nergens valt uit op te maken dat er iemand in uw verbinding zit.
Deze indringer kan zien welke data u verstuurt, inclusief wachtwoorden, persoonlijke gegevens en creditcardgegevens. Net als openbare wifi-netwerken kent dus ook uw privénetwerk thuis de nodige kwetsbaarheden. Fabrikanten werken momenteel aan software-updates om WPA2 veiliger te maken. Toch wordt geadviseerd om ook zelf maatregelen te treffen om het internetverkeer te beveiligen.
Hoe beveiligt u uw wifi-netwerk?
Er zijn verscheidene dingen die u kunt doen om uw wifi-netwerk te beveiligen. Zo kunt u er voor zorgen dat uw software-updates goed bijhoudt, een sterk wachtwoord instelt en een VPN-verbinding gebruikt.
Software-updates
Het is erg belangrijk om software-updates uit te voeren zodra deze beschikbaar zijn. Er worden namelijk doorlopend nieuwe kwetsbaarheden gevonden in besturingssystemen en in de beveiliging van wifi-verbindingen. Hardwarefabrikanten en softwareontwikkelaars brengen daarom ook geregeld updates uit, voor uw computer, uw smartphone of uw router bijvoorbeeld. Met deze software-updates worden kwetsbaarheden en beveiligingslekken verholpen. Aangeraden wordt om dergelijke updates DIRECT uit te voeren wanneer ze beschikbaar komen. Aanvallen van hackers zijn namelijk weinig selectief, vinden op grote schaal plaats en zijn geautomatiseerd. Mocht er dus een bekend beveiligingslek zijn, dan zullen hackers massaal apparaten proberen aan te vallen waarbij het lek nog niet gedicht is. Door updates direct uit te voeren minimaliseert u de risico’s dat ook uw apparatuur wordt gehackt. Vaak verschijnen meldingen dat er updates beschikbaar zijn automatisch op uw computer, tablet of smartphone; u dient slechts akkoord te gaan en de update wordt doorgevoerd. Stel dit dus niet uit.
Het wifi-netwerk beveiligen met een VPN-verbinding
Zowel op openbare wifi-netwerken als privénetwerken kunt u uw internetverkeer eenvoudig beveiligen met een VPN-verbinding. Een VPN versleutelt het internetverkeer op uw wifi-netwerk en zorgt dat externe partijen de verbinding niet meer zomaar kunnen kraken. Een hacker die tracht in te breken op uw wifi-netwerk zal aanlopen tegen de zware beveiliging en encryptie die de VPN biedt. Zelf merkt u weinig van het feit dat u een VPN gebruikt, omdat u gewoon kunt internetten als altijd. De software draait op de achtergrond en u kunt gewoon surfen, maar u bent wel beter beveiligd.
Beveilig uw wifi-verbinding met een sterk wachtwoord
Apparaten die aangesloten zijn op hetzelfde wifi-netwerk zijn veelal ook onderling verbonden met elkaar. Op die manier kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk en snel een printopdracht versturen vanaf uw computer op zolder naar de printer in de woonkamer, of vanaf uw smartphone een filmpje op Netflix starten op uw smart-TV. Echter, het is hierbij wel belangrijk dat er alleen vertrouwde apparaten op het wifi-netwerk aangesloten zijn. Beveilig uw thuisnetwerk dan ook met een sterk wachtwoord, zodat ongenode gasten niet zomaar de controle over kunnen nemen.
Een sterk wachtwoord is uniek, kent zowel hoofdletters als kleine letters, cijfers en tekens. Vermijd het gebruik van combinaties als ‘123’, ‘qwerty’ en ‘wachtwoord’, maar maak een uniek wachtwoord dat niet zomaar te raden valt.