Zelf een website maken

Getty Images

Een eigen website maken ligt binnen het bereik van iedereen. Vroeger moest je nog kennis hebben van computertalen als HTML of PHP. Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden om zelf een website te bouwen. Ook zonder programmeerkennis.

Waarom een website?

Er zijn ontelbaar veel websites op internet. Waarom zou je er daar zelf een aan toevoegen? Wel, websites zijn vooral bedoeld om informatie met anderen te delen. Als je een bedrijf hebt, kun je om die reden vandaag de dag al bijna niet meer zonder site. Klanten die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een garage of een loodgieter, gebruiken daarvoor bijna altijd het eerst internet. Geen website? Dan is de kans een stuk groter dat je niet gevonden wordt door klanten. En zonder website met voldoende informatie weten potentiële klanten ook niet waar ze aan toe zijn. De keuze voor een bedrijf met een website is dan snel gemaakt.

Ook voor verenigingen en andere organisaties is een website belangrijk. Niet alleen word je dan veel sneller gevonden door nieuwe leden of donateurs, maar het is ook een prima medium om je bestaande leden op de hoogte te houden van nieuws en andere info.
Tot slot is het ook de moeite waard gewoon als particulier een website te hebben. Bijvoorbeeld als je anderen wilt laten delen in je hobby of interesses. Denk aan een genealogische site met de stamboom en achtergrond van je familie of een website waarop je je reisbelevenissen deelt.

En je website zelf bouwen en onderhouden is natuurlijk al een leuke hobby op zich.

Hostingprovider

Waar je de website ook voor gebruikt: je hebt in ieder geval een hostingprovider nodig. Bij een hostingprovider huur je webruimte waarin je je site neerzet. Daar hoort ook nog een domeinnaam bij. De domeinnaam is het adres van je website op internet, zoals www.plusonline.nl dat is voor Plus Online. Een domeinnaam kost ongeveer een tientje per jaar.

Webruimte wordt aangeboden in verschillende pakketten voor een paar euro tot een tientje per maand. De goedkope pakketten zijn prima voor privé gebruik of kleine organisaties. Bedrijven, organisaties en anderen die veel inhoud -zoals foto’s en video’s- op hun site kwijt willen en veel bezoekers verwachten, hebben meer aan een duurder pakket.

Naast de prijs van de webruimte en domeinnaam moet je er bij de keuze van een hosting- provider goed op letten dat ze een eenvoudige installatie van WordPress en Joomla! aanbieden en eventueel zelf ook nog een simpele websitebuilder hebben (zie de rest van dit artikel). Kies daarnaast voor een hostingprovider met een goede reputatie op het gebied van hulp en ondersteuning.

Een overzicht en kieswijzer voor hostingproviders vind je op HostingWijzer.

HTML of PHP

Voor het bouwen van een website worden programmeertalen gebruikt als HTML of PHP. Deze talen hebben allerlei verschillende codes die een internetbrowser vertellen hoe de website er op het scherm uit moet zien. Er zijn codes voor het weergeven van teksten, kleuren, afbeeldingen, hyperlinks en nog veel meer.

Als je een website maakt met een taal als HTML of PHP kun je heel precies bepalen hoe de site eruit moet zien. Dat is ook de reden dat veel professionele websitebouwers en webdesigners sites bouwen met deze talen. Een nadeel is dat je eerst een van deze talen goed onder de knie moet krijgen voordat je er iets mee kunt maken.

Het bouwen van een goede website met HTML of PHP is aardig tijdrovend. Bovendien is de kans dat je fouten maakt bij het bouwen van je website vrij groot. Dat is niet zo erg omdat je je site toch goed moet testen, maar het kost ook aardig wat tijd om de fouten op te sporen en corrigeren.

Kortom: een website bouwen met HTML of PHP is vooral weggelegd vooral mensen die voldoende tijd en geduld hebben en een extra hobby zoeken.

Meer over HTML vind je hier.

Websitebuilders online

U heeft waarschijnlijk weleens de advertenties van Strato en Jimdo op tv langs zien komen. Deze bedrijven maken specifiek reclame voor het in recordtijd maken van een website. In wezen zijn Strato en Jimdo hostingproviders die als extra service makkelijk een website bouwen aanbieden. Daarvoor gebruiken ze een online websitebuilder (websitebouwer). Dat is speciale software voor het eenvoudig maken van websites.
Hoewel deze twee bedrijven daardoor misschien bijzonder lijken, bieden zo’n beetje alle andere moderne hostingproviders ook zo’n soort service aan. Alleen maken ze er minder reclame voor. Een websitebuilder is dan een van de vele services die je kunt gebruiken bij de hostingprovider.

Met een websitebuilder maak je inderdaad vlot een website. De builder gebruikt als basis een sjabloon: een voorgebouwde website waarbij je zelf je teksten, afbeeldingen en andere informatie kunt invullen. Deze websitebuilders zijn gebruikersvriendelijk, zodat de werking zichzelf aardig wijst. Er zijn ook nog extra functies toe te voegen, zoals een gastenboek of een fotoalbum. In een paar minuten een website maken zoals in de reclames wordt beweerd, is wat optimistisch, maar als het even meezit heb je binnen een half uur je website wel klaar. 

Bijzonder aan websitebuilders bij hostingproviders is dat je direct op internet je website bouwt, dus niet op je pc. Dat betekent dat je wel continu online moet zijn om je website te maken en wijzigen. Je eigen materiaal voor de site, zoals foto’s, upload je vanaf je computer naar je website. Dat gaat overigens erg eenvoudig.

Het nadeel van je website maken met een websitebuilder is dat je afhankelijk bent van de aangeboden sjablonen en opties. Die zijn vaak beperkt, zeker vergeleken bij de mogelijkheden die je hebt bij WordPress, Joomla of HTML. Ook moet je soms meer betalen voor extra opties, zoals een website met meer pagina’s of meer producten in je webwinkel.

Online websitebuilders zijn vooral handig voor mensen die vlot een website willen bouwen zonder kennis van webdesign. Voor mensen die een unieke website of meer flexibiliteit of mogelijkheden willen, zijn ze minder geschikt.

Websitebuilders voor de pc

Een variant op de online sitebuilders is software waarmee je op je eigen pc een website bouwt. Een goed voorbeeld daarvan is WebSite X5. Dit type programma werkt eigenlijk niet veel anders dan online websitebuilders. Het grootste verschil is dat je eerst de website maakt op je computer en hem daarna pas op internet zet. Dat heeft als voordeel dat je niet continu met internet verbonden hoeft te zijn om je website te maken.

Net als online sitebuilders werkt een programma als WebSite X5 met sjablonen. Je kunt kiezen uit meer dan duizend voorbeeldsites. Of je maakt je eigen ontwerp. Daarna voeg je je teksten, afbeeldingen en andere onderdelen toe en gebruikt eventueel extra’s als een webwinkel. Als alles klaar is, zet je de site online.

Omdat aanbieders als Strato vaak extra maandelijkse kosten rekenen voor meer opties bij de website, kan een websitebuilder voor de pc voor rond de 60 euro al snel goedkoper uitpakken.

WordPress

In het afgelopen decennium werd het maken en bijhouden van weblogs erg populair. Een weblog is een soort internetdagboek waarop gebruikers regelmatig hun belevenissen, gedachten en gevoelens delen met bezoekers, die dan daarop weer kunnen reageren. De onderwerpen variëren van alledaagse gebeurtenissen tot hobby’s, beroepen en wereldbeschouwingen.

Om het bijhouden van een weblog -ook wel blog genoemd- bereikbaar te maken voor mensen zonder kennis van HTML en PHP, verscheen er software waarmee je eenvoudig teksten en foto’s op je webblog zette. Een van die programma’s is WordPress.

In de loop der tijd werd WordPress ook steeds meer gebruikt voor het bouwen en onderhouden van gewone websites. Tegenwoordig is WordPress zelfs de populairste software voor het maken van websites.

WordPress is een Content Management System (CMS). In goed Nederlands: een Inhoud Beheer Systeem. Dit soort software is gericht op het makkelijk toevoegen en wijzigen van inhoud op een website. In de praktijk betekent dit, dat je zonder programmeerkennis snel en eenvoudig teksten, afbeeldingen, video’s en andere inhoud aanpast. Ook is het simpel om het uiterlijk van een website te veranderen. Als je dat met HTML of PHP moet doen, ben je wel even bezig.

Bij een CMS als WordPress zet je informatie grotendeels op je site met behulp van invulvakken en aan te klikken instellingen. WordPress zet vervolgens deze inhoud om in de juiste code voor je website, zodat bezoekers al je informatie netjes gepresenteerd krijgen. Net

alsof je zelf de website hebt gebouwd met HTML.

De basis van WordPress wordt gevormd door thema’s. Een thema kun je zien als een voorgebouwde website, compleet met een opmaak, stijl en indeling. Je hoeft met een thema niet meer je hele website vanaf een lege pagina op te bouwen. Je vult gewoon het thema in met je eigen teksten, afbeeldingen en andere informatie. Er zijn aardig wat thema’s die je gratis mag gebruiken. Als je een wat meer professionele site wilt, koop en gebruik je een betaalthema. De kosten variëren van een paar tientjes tot meer dan honderd euro. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid een thema is en wat je er allemaal mee kunt.

Naast de vele thema’s kan je ook gebruikmaken van duizenden plug-ins die extra functionaliteit toevoegen aan je website. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekersteller of een contactformulier. Maar ook een complete webwinkel is mogelijk.

Bijzonder aan WordPress is dat de software niet op je computer draait, maar in de webruimte bij je hostingprovider. Dat betekent dat je je website direct op internet aanpast en niet meer apart hoeft te uploaden. Nadeel is natuurlijk wel dat je met internet verbonden moet zijn om aan je website te werken.

WordPress is open source software en dus niet het bezit van een commercieel bedrijf. Dit betekent dat het gratis is. Daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid om toevoegingen aan WordPress te maken om de software te verbeteren. Een voordeel hiervan is dat WordPress flexibel is en veel mogelijkheden biedt. Een nadeel is dat je geen garantie hebt dat alles altijd even soepel werkt.

WordPress biedt veel meer mogelijkheden dan websitebuilders, maar is ook wat minder makkelijk te gebruiken.

Joomla!

Joomla! is net als WordPress een open source CMS en na WordPress de populairste online software voor het maken van websites.

In grote lijnen werkt Joomla! hetzelfde als WordPress. Je gebruikt een van de vele duizenden voorbeeldsjablonen voor websites. Zo’n sjabloon biedt je al het ontwerp van de verschillende webpagina’s aan: compleet met kleuren, letterstijlen, indeling voor teksten en afbeeldingen en menu’s. Na het installeren van een sjabloon hoef je vaak alleen nog maar de voorbeeldteksten en -afbeeldingen te vervangen door die van jezelf. Er zijn op internet verschillende aanbieders van sjablonen voor Joomla!: zowel gratis als betaald. De betaalde sjablonen zijn meestal meer bedoeld voor commerciële websites.

Je voegt ook makkelijk extra onderdelen -componenten- toe aan je site. Denk aan formulieren, kalenders, een webwinkel, enzovoort.

De voor- en nadelen van Joomla! zijn eigenlijk hetzelfde als die bij WordPress. Je vindt hierover meer info op Joomla!