VPN wordt langzaam steeds bekender. De letters VPN staat voor virtueel privé netwerk. Een VPN kan worden gebruikt om het dataverkeer te anonimiseren en te versleutelen. Hierdoor kunt u veilig én anoniem gebruikmaken van het internet. Maar hoe werkt dat precies, internetten met een VPN?
Hoe werkt internetten met een VPN
Er bestaan honderden VPN-bedrijven. U kunt bij een van deze bedrijven een abonnement afsluiten. Dan betaalt u meestal een kleine maandelijkse bijdrage en in ruil hiervoor mag u gebruikmaken van het servernetwerk van de VPN-aanbieder. Deze VPN-aanbieders hebben vaak vele tientallen of zelfs honderden servers staan over de hele wereld. Als abonnee kunt u een simpele applicatie downloaden op uw computer, tablet of smartphone. Via deze applicatie kunt u vervolgens makkelijk verbinding maken met een van de vele servers van de VPN-aanbieder. Dit is veelal een kwestie van enkele klikken, en werkt zeer eenvoudig.
Als u verbonden bent met de VPN-server van uw keuze, wordt al uw internetverkeer omgeleid via deze server. Er wordt door de software een beveiligde tunnel op het internet gecreëerd voor uw data. Deze tunnel is zwaar versleuteld en beveiligd, zodat hackers in principe uw data niet meer kunnen onderscheppen. Zelfs op een onveilig openbaar wifi-netwerk geldt dit. In plaats van uw belangrijke wachtwoorden of persoonlijke gegevens ziet een eventuele hacker slechts nietszeggende, versleutelde data voorbij komen, die hij niet kan kraken.
U ondervindt zelf weinig hinder van het feit dat u een VPN gebruikt. De applicatie draait op de achtergrond, terwijl u op normale wijze gebruik kunt maken van het internet. U kunt de VPN in principe de hele dag aan laten staan, zodat uw verbinding continu beveiligd is. Een VPN biedt bovendien nog het voordeel dat uw identiteit verborgen wordt online. Normaal gesproken wordt u op het internet herkend en geïdentificeerd aan de hand van uw IP-adres. Door gebruik te maken van een VPN, loopt het internetverkeer via de externe VPN-server. U neemt hierbij het IP-adres van deze server aan. De sites die u bezoekt registreren dit IP-adres van de VPN-server in plaats van uw eigen IP-adres. U kunt dus niet meer zomaar worden herkend online aan de hand van uw IP-adres. Ook uw eigen internetprovider en andere instanties en organisaties kunnen uw online gedragingen niet langer volgen.
Een goede VPN-aanbieder kiezen
Niet elke VPN-aanbieder biedt dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk een betrouwbare provider te kiezen, omdat u de VPN-aanbieder uw dataverkeer toevertrouwt. In dit overzicht van VPN-providers wordt structureel bijgehouden welke VPN-aanbieders momenteel goed scoren op het gebied van veiligheid, klantenservice, verbindingssnelheid en betrouwbaarheid. De genoemde aanbieders werken daarbij ook goed op zowel uw smartphone (Android, iOS) als uw computer (Windows, Mac). Aangeraden wordt wel om te kiezen voor een VPN-pakket zonder datalimiet, zodat u de VPN-verbinding aan kunt laten staan en uw verbinding doorlopend kunt beveiligen. Dit is ook direct het probleem met gratis VPN-abonnementen; hier zit vaak een datalimiet aan vast.
Andere voordelen VPN
Niet alleen biedt een VPN veiligheid en anonimiteit op het internet, maar er zijn ook wat andere handige toepassingen mogelijk. Een VPN helpt namelijk om geografische blokkades te omzeilen op het internet. In sommige landen is er bijvoorbeeld strenge censuur op het internet. Als men in landen als China, Turkije of Rusland op het internet surft, dan zullen veel sites geblokkeerd zijn of er wordt slechts heel selectief informatie getoond. In die landen gebruiken mensen een VPN om hun internetverkeer om te leiden via een ander land.
Een inwoner van Rusland die met een VPN-verbinding zijn internetverkeer omleidt via een Nederlandse server, kan van het internet gebruikmaken alsof hij zelf in Nederland zou zitten. Door het Nederlandse IP-adres van de VPN-server lijkt het alsof deze persoon vanuit Nederland een bepaalde site bezoekt, terwijl hij in werkelijkheid gewoon in Rusland zit. Sites die in Rusland normaal gesproken geblokkeerd zijn, worden nu toegankelijk voor deze persoon, omdat dergelijke blokkades in Nederland niet gelden.
U beseft het zich misschien niet, maar ook wij Nederlanders hebben te maken met geografische blokkades. Zo zijn diensten als Ziggo Go, KPN Interactieve TV en Uitzending Gemist veelal alleen in Nederland toegankelijk. In het buitenland worden deze diensten vaak geblokkeerd. Dergelijke blokkades kunnen worden opgeheven door vanuit het buitenland met een Nederlandse VPN-server te verbinden. U krijgt een Nederlands IP-adres toegewezen, en de diensten registreren dit Nederlandse IP-adres en denken dat u zich in Nederland bevindt.