Veel populaire apps verkopen uw gegevens

Getty Images

Overheden moeten snel ingrijpen om de illegale handel in data tegen te gaan. Die oproep doen de Consumentenbond en 23 andere consumentenorganisaties verspreid over de hele wereld. De Noorse consumentenbond Forbrukerrådet publiceerde een geruchtmakend rapport over systematische privacyschendingen door de online advertentie-industrie.

Forbrukerrådet onderzocht de handel en wandel van 10 populaire, gratis apps. Men zegt wel eens: als je betaalt, ben je een klant. Als je niet betaalt, ben jij het product. Dat lijkt zeker het geval te zijn bij Tinder, homo-variant Grindr en 2 ovulatie-apps. Die apps verzamelen gebruikersgegevens en verkopen die aan meer dan 135 bedrijven, zonder om toestemming te vragen of zelfs maar de gebruiker te informeren over wat er gebeurt.

De apps bieden geen mogelijkheid om het delen van gegevens uit te zetten. Sterker nog, sommige apps - zoals Grindr - gebruiken ook rustig de data wanneer de gebruiker in de privacy-instellingen heeft aangegeven dat reclame-tracking niet is toegestaan.

Zeer persoonlijke informatie

De make-upapp Perfect365 is het ergste: de app verkoopt gegevens aan maar liefst 72 bedrijven. Datingapp OKCupid verzamelt zeer persoonlijke informatie, zoals leeftijd, geslacht, locatie, seksuele geaardheid en drugsgebruik, en deelt deze met datahandelaren, die de informatie weer doorverkopen.

Consumentenorganisaties in Europa en in Amerika, Rusland en Nieuw Zeeland, hebben de zaak aanhangig gemaakt bij hun nationale toezichthouders en regeringen. De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over het rapport en dringend verzocht het fenomeen te onderzoeken. Daarnaast stuurde de Consumentenbond een brief naar de Tweede Kamer. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: 'Politiek ingrijpen is hard nodig. Het Noorse onderzoek toont aan dat consumenten de controle over hun data steeds meer kwijtraken.'

Getty Images

Bron: Consumentenbond

Auteur