Stop de telefoonterreur

Getty Images

Heb je ook zo genoeg van die ongewenste telefoontjes op de meeste vervelende tijden? Allerlei bedrijven die je iets willen verkopen en blijven bellen op je gewone telefoon en mobiel? Plus vertelt je wat je er tegen kan doen.

Telemarketing

Er zijn plannen om direct marketing via de telefoon in de toekomst te verbieden. Tenminste zolang je er niet expliciet toestemming voor hebt gegeven. Maar tot die tijd loop je nog een goede kans om midden onder het eten of op een ander vervelend tijdstip gebeld te worden door een bedrijf dat je een ‘beter’ energiecontract, ‘goedkoper’ internet of andere koopwaar wil slijten.

Deze telemarketing wordt meestal uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven die grote hoeveelheden telefoonnummers in hun databases hebben staan. Omdat deze bedrijven specifiek hun brood verdienen door telefonisch producten en diensten te verkopen, zijn ze vaak ook erg hardnekkig. Ze geven meestal niet op tot ze iemand op het automatisch gedraaide nummer aan de lijn krijgen. Dat is niet illegaal maar wel vaak irritant.

Verdachte telefoonnummers

Als je niet zit te wachten op dit soort ongewenste telefoontjes is er gelukkig wel iets wat je kunt doen. In de eerste plaats helpt het als je de nummers herkent. Telemarketing bedrijven bellen vaak met twee soorten nummers. Het ene begint met 085. Dat is een speciaal nummer dat niet gebonden is aan een regio en daarom veel gebruikt wordt door bedrijven. Als je dus daardoor gebeld wordt, zal het in de meeste gevallen gaan om telemarketing.

Andere direct marketeers bellen graag met een verborgen nummer. Je weet dan ook bijna altijd zeker dat het om een bedrijf gaat dat je iets probeert te verkopen. Des te dubieuzer het bedrijf, des te sneller zal het een verborgen nummer gebruiken.

Let ook op de landcode voor het telefoonnummer. Staat er aan het begin iets anders dan 0031 of +31, dan word je gebeld vanuit het buitenland. Meestal gaat het dan om oplichters die je proberen iets aan te smeren of juist proberen je je gegevens af te troggelen, zoals inlogcodes voor je computer of bank.

In alle gevallen geldt: wanneer een telefoontje belangrijk en persoonlijk genoeg is, zal men wel een boodschap achterlaten op de voicemail. Overigens doen sommige telemarketing bedrijven of oplichters dit ook soms wel. In dat geval: wanneer je de voicemail afluistert en de boodschap en inspreker zijn onduidelijk, bel dan niet terug naar het opgegeven nummer. De kans bestaat namelijk dat je letterlijk aan het lijntje wordt gehouden. Je wordt in de pauze gezet en betaalt ondertussen extra veel telefoonkosten.

Nummers op je contactenlijst

Een goede manier om ongewenste telefoontjes te onderscheiden van gewenste op je telefoon, is de nummers van vertrouwde mensen bij je contacten op te slaan. Dit werkt per type telefoon vaak net iets anders, maar in grote lijnen komt het op het volgende neer… Het nummer dat je gebeld heeft, komt in een overzicht. Bij het nummer staat een pictogram dat doorverwijst naar je contacten. Tik daarop en je krijgt de kans het nummer toe te voegen aan je contactenlijst met een naam. Doe dit alleen met nummers die je vertrouwt.

Voortaan zal nu de naam van je contact te zien zijn als je door dat nummer gebeld wordt. Zie je alleen een telefoonnummer? Dan gaat het om een onbekend nummer en kun je kiezen of je wel of niet opneemt.

Nummers controleren

Als je gebeld bent door een onbekend nummer, kun je er soms wel achter komen van wie dat nummer is. Er zijn bijvoorbeeld verschillende nationale en internationale websites waarop vooral nummers van vervelende bellers worden bijgehouden. Mensen kunnen daar hun ervaringen met een telefoonnummer en het bedrijf of organisatie erachter plaatsen. Gaat het om een dubieus bedrijf, dan zie je dat op dit soort sites al heel snel.

In plaats van naar zo’n losse site te gaan, kun je het beste het telefoonnummer gewoon intypen in een zoekmachine als Google, Bing of Duckduckgo. Als het gaat om een nummer van een gewoon bedrijf, zie je dat al snel bovenaan staan in de zoekresultaten. Gaat het om een telemarketing bedrijf of een oplichter, dan verschijnen de genoemde sites met reacties op het nummer bovenaan de zoekresultaten. Klik simpelweg op een van die sites en kom meer te weten  over de herkomst van het nummer.

Bel-me-niet

Een goed hulpmiddel om verschoond te blijven van ongewenste telemarketing telefoontjes is het Bel-me-niet Register. Dit vind je op www.bel-me-niet.nl.

Je kunt de nummers van je vaste telefoon en mobiel laten vastleggen in het register. Daarmee voorkom je dat je wordt lastig gevallen met ongewenste telemarketing. Bedrijven en organisaties die zich bezighouden met telemarketing zijn wettelijk verplicht zich aan dit register te houden. Bellen ze toch? Dan is het mogelijk om een klacht in te dienen. Hierover staat meer informatie op de website van Bel-me-niet.

Er zitten wel een aantal beperkingen aan het Bel-me-niet register. In de eerste plaats kan het nog wel een week of zes na inschrijving duren voordat telemarketeers zich aan het register moeten houden.

Het register geldt verder niet voor bedrijven en organisaties waar je al klant van bent (geweest). Als je daardoor niet meer gebeld wilt worden, moet je dat doorgeven bij het betreffende bedrijf of de organisatie zelf. Die zijn dan wel verplicht hier gehoor aan te geven. Het Bel-me-niet register blokkeert ook geen telefonische marktonderzoeken. Daarvoor moet je je inschrijven in een apart register: www.onderzoekfilter.nl.

En natuurlijk… bedrijven uit het buitenland of die al illegaal bezig zijn, zullen zich niet aan het register houden. Daarvoor ben je aangewezen op de andere methoden in dit artikel.

Nummers blokkeren

Op je mobiel en sommige vaste telefoons kun je ongewenste nummers blokkeren. Wil je dus telefoontjes van een bepaald nummer niet meer ontvangen, dan kun je dat aangeven via het betreffende nummer in het beloverzicht. Bijvoorbeeld op een iPhone gaat dat zo:

  • Klik op het pictogram achter het nummer in het overzicht van recente telefoontjes.
  • Klik op Blokkeer deze beller.

Op andere telefoons blokkeer je een nummer op een soortgelijke manier.

Helaas kan blokkeren niet als het om een verborgen nummer gaat. Er is simpelweg geen nummer om tegen te houden. Gelukkig is er toch een manier om ook automatisch dat soort nummers te negeren. Smartphones hebben namelijk een niet-storen optie. Dat houdt in dat je telefoon niet overgaat als deze optie aan staat.

Je kunt opgeven dat alle nummers onder niet-storen moeten vallen, maar ook dat  telefoonnummers in je contactenlijst doorgelaten mogen worden. Zo ben je toch bereikbaar voor bekenden. Een telefoontje van een onbekend nummer hoor je verder niet, maar je ziet wel op je scherm dat er iemand gebeld heeft. Zo kun je bij vertrouwde nummers buiten je contactenlijst eventueel gewoon terugbellen.

Op de iPhone stel je niet-storen zo in:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Niet storen.
  • Tik op Sta oproepen toe van.
  • Geef op wie je mag bereiken.

Op een Android smartphone is de optie het afhankelijk van het merk, model en Android versie. In grote lijnen werkt het zo:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik eventueel op Geluid of Geluiden en trillen.
  • Tik op Niet storen.
  • Tik op Uitzonderingen (toestaan).
  • Tik eventueel op Aangepast.
  • Tik eventueel op Oproepen van.
  • Geef op wie je mag bereiken.

Apps

Tegen ongewenste telefoontjes zijn voor de smartphone ook een aantal apps beschikbaar. Dit worden call blocker apps genoemd. Een aantal namen zijn: TrueCaller, Call Control en Should I Answer. Deze apps analyseren telefoonverkeer wereldwijd en hebben daardoor uitgebreide lijsten met telefoonnummers gebruikt door telemarketeers, spammers en oplichters. Je kunt niet alleen op allerlei manieren nummers blokkeren maar ook in veel gevallen zien wie er schuilgaat achter een telefoonnummer. Een nadeel van deze apps is dat ze al je telefoonverkeer in de gaten houden en dat vindt niet iedereen prettig. Ook zijn ze niet echt gericht op Nederland.

Tot slot

Er zijn veel manieren om je te beschermen tegen ongewenste telefoontjes, maar je voorkomt zelf al veel problemen door secuur te zijn met het doorgeven van je gewone en vooral mobiele nummer op internet. Zet je nummer vooral niet openbaar op websites en sociale media. En let goed op in welk formulier je het invult bij een bestelling bij een online winkel of het aanmaken van een account. Als het niet echt nodig is: geef het niet op.

Auteur