Films en tv-programma’s op aanvraag kijken wordt steeds populairder. Minstens zo leuk is radio op verzoek. Ook wel bekend als podcast.
Wat is een podcast?
Informatieve radio luisteren is nog steeds populair. Een nadeel is dat u daarbij vastzit aan de tijden waarop de programma’s worden uitgezonden. Interessante uitzending na middernacht en u moet ’s ochtends vroeg op? Pech!
Ruim tien jaar geleden verscheen er een nieuwe vorm van radio maken en luisteren: de podcast. De term podcast is een samentrekking van de woorden broadcast en iPod. Broadcast is Engels voor uitzending. En iPod is de bekende muziekspeler van Apple.
Een podcast is simpel gezegd een radio-uitzending in de vorm van een audiobestand. Het grote voordeel hiervan is dat u de podcast, net als een muziekbestand, apart kunt afspelen. Op de plek en de tijd die u kiest. U bent dus niet meer afhankelijk van uitzendtijden. Ook handig aan podcasts is dat u zich op een podcastkanaal kunt abonneren: bijvoorbeeld een serie over een bepaald dieet. Iedere keer als er een nieuwe podcast in de serie verschijnt, ontvangt u hiervan dan een bericht.
Hoewel een podcast eigenlijk een audiobestand is, zijn er ook video-podcasts. Zoals de naam al zegt, zijn dit videobestanden die u kunt beluisteren en bekijken. Officieel worden dit vodcasts genoemd.
Soorten en maten
Er zijn inmiddels honderdduizenden podcasts over de meest verschillende onderwerpen. Van kunst tot zakelijk. Van gezondheid tot nieuws en politiek. Deze podcasts worden gratis aangeboden door bedrijven, personen maar ook bijvoorbeeld bekende media. Zo kunt u van de NPO bekende radioprogramma’s als Langs de lijn en Met het oog op morgen terugluisteren. Soms in de vorm van een weekoverzicht. Muziekstations als Sky Radio brengen weer reprises van bepaalde muziekprogramma’s. Op deze manier zijn podcasts een soort audioversie van Uitzending gemist op de tv.
Podcasts worden aangeboden om verschillende redenen. Sommige mensen vinden het gewoon leuk om op deze goedkope manier radio te maken. Vaker gaat het om een extra service met de bedoeling luisteraars bijvoorbeeld vrijblijvend te interesseren voor commerciële diensten. Soms zijn podcasts om die reden dan ook voorzien van een korte reclameboodschap. Laat u daarvan niet weerhouden om met podcasts aan de slag te gaan, want er is voldoende interessants te beluisteren. Zowel in het Nederlands als Engels.
Luisteren naar een podcast
Een podcast is op verschillende manieren te beluisteren. In de eerste plaats kunt u kiezen tussen streaming en downloaden. Bij downloaden wordt het podcast-bestand op het apparaat waarmee u de podcasts uitzoekt, gezet. Bijvoorbeeld uw smartphone. Streaming houdt in dat de podcast niet op uw apparaat wordt geplaatst. Het audiobestand blijft online bij de aanbieder staan en de inhoud wordt afgespeeld en live naar u doorgezonden via internet. Het voordeel hiervan is dat de podcast geen ruimte inneemt op uw smartphone, tablet of pc. Het nadeel is dat u alleen naar de podcast kunt luisteren als u contact heeft met internet. Gedownloade postcasts kunt u overal beluisteren en verbruiken na downloaden geen data uit uw mobiele bundel.
Voor het afspelen van een podcast kunt u kiezen uit een aantal mogelijkheden. Bekende mediaspelers als VLC Player en WinAMP hebben een aparte podcastfunctie. Er zijn ook een flink aantal gespecialiseerde podcastspelers. Als u bijvoorbeeld een iPad, iPhone of Apple tv gebruikt, is de Apple speler Podcast al automatisch geïnstalleerd. De app Podcast maakt gebruik van de zeer uitgebreide podcastbibliotheek van iTunes. U kunt op een pc het gratis iTunes programma gebruiken om podcasts af te spelen.
Hiernaast zijn er allerlei podcastspelers van andere producenten te downloaden. Die zijn niet alleen geschikt voor iOS van Apple, maar ook Windows, Android en Linux. Voor een deel daarvan betaalt u, maar andere zijn gratis. Deze programma’s worden podcatchers genoemd. Een Engelstalig overzicht vindt u op https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_podcatchers.
Podcast via een website
Een derde mogelijkheid is een podcast direct op een podcastwebsite te beluisteren. U heeft dan geen aparte app of apart programma meer nodig, omdat u de podcast beluistert in uw internetbrowser. Het nadeel hiervan is wel dat u niet automatisch bericht krijgt als er een nieuwe podcast in een serie is verschenen.
Een goed voorbeeld van een podcastsite is http://podcastluisteren.nl. U vindt hier Nederlandstalige podcasts in allerlei categorieën. Die ziet u als u de muiswijzer op Podcast genre houdt. Kies daarna bijvoorbeeld voor Media. U ziet dan de podcasts op de site die met media te maken hebben. Daarbij vindt u bijvoorbeeld podcasts van het bekende radioprogramma Met het oog op morgen. Hou voor een beschrijving van een podcast de muiswijzer op de bijbehorende tegel. Klik vervolgens op de tegel om de podcast af te spelen in uw browser. Klik op de oranje afspeelknop linksboven en als het goed is, kunt u nu de podcast beluisteren.
Gezond Gesprek
Gezond Gesprek is de podcast van PlusOnline en Gezondheidsnet. Elke aflevering is er een gezond gesprek met een deskundige gast over gezondheid, ziekte en leefstijl. Gezond Gesprek levert niet alleen de beste informatie door de beste specialisten; de informatie is ook altijd meteen praktisch toepasbaar voor jezelf.
De presentatie van de podcast is in handen van journalist, diëtist en leefstijlexpert Karine Hoenderdos. Zij schreef diverse boeken over gezondheid en ziekte, heeft een gezonde dosis nieuwsgierigheid en gaat graag het gesprek aan met experts. Producent is Jonne Seriese van Dag en Nacht media.