Particulieren en MKB kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Getty Images

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Grote bedrijven kunnen zich hier relatief goed tegen beschermen, maar particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB) lopen hierin achter.

Dat staat in een recent rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over de economische risico’s van cybercriminaliteit. 

Het CPB constateert een beveiligingsachterstand bij het MKB. Dit komt voornamelijk door gebruik van minder sterke wachtwoorden, computers die niet geüpdatet zijn en onvoldoende beveiliging van dataopslag. In 2016 heeft elf procent van de bedrijven extra kosten moeten maken door een hack.

Ook is er bij mobiele apparaten een flinke toename te zien van fraude. Het CPB noemt specifiek WhatsApp. Daarop zijn bijvoorbeeld nepaccounts van ‘familieleden’ actief, die vragen om geld over te maken. Tussen 2015 en 2017 kwamen hiervan 60 melding binnen bij de fraudehelpdesk. In de eerste helft van 2018 stond dit aantal al op 180. 

Het is nog steeds moeilijk om aangifte te doen tegen cybercriminaliteit. Volgens het CPB komt dit voornamelijk omdat hackers vaak vanuit het buitenland opereren. Als er al aangifte wordt gedaan, wordt zo’n zaak zelden opgelost. Er zou sprake zijn van een tekort aan rechercheurs die zich bezighouden met cybercriminaliteit. 

Auteur 
Bron 
  • NOS