Online veiligheid: hoe sta jij ervoor?

Getty Images

‘Internetfraude’, ‘internetcriminelen’ en ‘veiligheidsrisico’s'... Deze termen komen je vast bekend voor. De hoeveelheid slachtoffers van internetoplichting neemt jaarlijks toe. De toenemende aspecten van internetfraude wekt enorm veel zorgen op. Twee op de drie Nederlanders denken dat internetoplichting niet te voorkomen is.

Van phishingmails naar veelbelovende Marktplaats advertenties waar je niets voor terugkrijgt. Hoe vaak heb jij het gevoel dat jij slachtoffer bent geworden van internetfraude? Of ben jij eerder bang dat een ander in jouw omgeving hier slachtoffer van wordt?

‘VPN diensten’ heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1.052 Nederlanders boven de achttien. 

Het overkomt mij nooit…

Een derde van de Nederlanders gaf aan dat hij nooit een slachtoffer verwacht te zijn van internetfraude. Terwijl er uit onderzoek blijkt dat een klik op een verkeerde link grote gevolgen kan hebben. Dat kan de internetfraudeurs al toegang geven tot persoonlijke data, zoals bankgegevens. 25 procent van de onderzochte mannen met de leeftijd tussen de 50-59 jaar verwachten geen slachtoffer te zijn van internetoplichting, voor de vrouwen in deze categorie is dit 29 procent. Bij de zestigplussers ligt de percentage voor de mannen iets hoger, deze is 38 procent en voor de vrouwen 29 procent.

Wil jij de resultaatverschillen zien tussen mannen, vrouwen en hun blik op cybercrime? Klik hier.

Veiligheidsrisico’s onder oudere generatie

Tachtig procent van de respondenten (onder de dertig jaar) gaf in het onderzoek aan dat zij zich zorgen maken over de veiligheidsrisico’s die de oudere generatie op kunnen lopen. Nederlanders onder de dertig zijn beter bekend met de digitale wereld en zijn hierdoor eerder bewust van de online veiligheidsrisico’s. Maar, zijn deze angsten van de oudere generatie terecht?

Volgens het CBS blijken de hoeveelheid cybercrime-gevallen toe te nemen ondanks alle veiligheidsmaatregelen die er worden getroffen. Het is dus geen verrassing dat twee op de drie Nederlanders denken dat internetoplichting niet te ontwijken is. Over het algemeen waren de vrouwen hier eerder mee eens dan de mannen. 68 procent van de vrouwen met een leeftijd tussen de 50-59 jaar vinden dat internetoplichting niet te voorkomen is, voor de vrouwen in deze leeftijdscategorie is dit 78 procent. Bij de zestigplussers is het percentage bij de mannen 71 procent en bij de vrouwen 75 procent.

Heeft aangifte doen nut?

Bij een fysieke inbraak worden er vaak sporen achtergelaten door de daders. Deze sporen helpen de politie om de daders te vinden. Bij een cybercrime is dat integendeel geen makkelijk werk: een anonieme prepaid simkaart kan moeilijk getraceerd worden en de bron achter een verdachte website kan vaak niet achterhaald worden. Om deze reden vinden zes op de tien Nederlanders dat het geen zin heeft om aangifte te doen tegen internetfraude.

Vier gouden tips – weg met cybercrime

Je vraagt je vast af hoe je jezelf kunt beschermen tegen internetcriminelen. Daar hebben wij gelukkig antwoord op: gebruik je gezonde verstand om verdachte online activiteiten te voorkomen, daarnaast kun je digitale tools raadplegen zoals een virusscanner, spamfilter of VPN-verbinding. Zo kun je de internetcriminelen voor zijn!

66 procent van de Nederlandse bevolking neemt maatregelen om cybercrime te voorkomen.

Ben jij ook benieuwd in hoeverre mannen en vrouwen van de verschillende leeftijdscategorieën dit doen? Bekijk hier de resultaten.

Bron: VPN diensten

 

Auteur