Online geld besparen

Geld besparen oudere dame euro geld
Getty Images

Als je wilt besparen, is het toetsenbord je beste vriend. Bespaar tientallen euro’s met deze tips!

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

1. Zoek naar de goedkoopste webwinkel

Met slim vergelijken kun je veel besparen, maar hoe kom je erachter­ bij welke webwinkel­ je het voordeligst uit bent? Daarbij helpt het Shopping-deel van Google.­ Ga naar Google.nl en typ de naam van het ­gewenste product in het zoekvak. Dit kan een algemene zoekterm zijn als ‘smart­phone’, maar ook meer gericht, ­zoals ‘Samsung ­Galaxy smart­phone’. Des te ­preciezer je zoekt, des te beter de gevonden resultaten­ bij je ­wensen passen.

Als je daarna boven in de zoekresultaten op Shopping klikt, zie je een handig overzicht met het gevonden product in allerlei webwinkels. Links op de pagina staan filters waarmee je verschillende producteigenschappen opgeeft, die belangrijk zijn voor jou. Rechtsboven staat de optie Sorteren op. Hiermee rangschik je de producten op bijvoorbeeld de prijs van laag naar hoog.

Controleer bij een webwinkel met een opvallend lage prijs altijd even of die niet in het buitenland zit: bij een bestelling moet je dan rekening houden met levertijden van meerdere weken en bijkomende kosten, zoals invoerrechten.

2. Gebruik kortingscodes bij webwinkels

Als je ooit eens iets besteld hebt bij een webwinkel en sindsdien de nieuwsbrief in de mailbox ­ontvangt, is er een goede kans dat je in die nieuwsbrief kortingen­ krijgt aangeboden middels een kortings­code. Om de korting te innen, hoef je alleen maar de kortingscode in te vullen bij het afrekenen van de online bestelling. Daarvoor is er een vakje met de naam ‘kortingscode’ of ‘voordeelcode’. Let er wel op dat je meestal slechts één code tegelijk kunt ­opgeven. Ook mag je een code maar één keer verzilveren,­ dus ­­gebruik hem wijs.

Je abonneren op een aangeboden winkelnieuwsbrief kan om deze reden dus zeker de moeite waard zijn. Als je later de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, zeg je hem eenvoudig op via een link ­onder in de e-mail.

3. Verzamel kortingscodes en coupons

Voor extra kortingscodes of coupons gebruik je een couponvinder. Een populair voorbeeld is www.groupon.nl/goods. Op deze website staat een steeds wisselend aanbod van aanbiedingen. Als je op een aanbieding klikt, zie je wat de deal inhoudt en welke voorwaarden eraan vastzitten.

Het andere type couponvinder heeft de vorm van een extensie voor je internetbrowser, zoals Amazon Assistent, Zoom en ­Coupert. Deze extensies zoeken­ automatisch naar de beste kortings­codes bij de websites die je bezoekt en voegt die zelfs voor je toe als je afrekent. Hiermee kun je wel tot 30 procent aan kosten besparen bij een aankoop. Een bekende couponvinder is Honey (www.joinhoney.com). Die kun je direct toevoegen via de knop Add to op de website of door ernaar te zoeken via de optie Extensies of Add-ons in je internetbrowser.

Als je de internetbrowser Edge gebruikt is het nog makkelijker. Die heeft een ingebouwde coupon­vinder. Wanneer je op een website komt waar kortingscodes of coupons voor beschikbaar zijn, klik je op het pictogram van het blauwe prijslabeltje achter in de webadresbalk. Er verschijnt dan een lijst onder Gevonden coupons. Op de groene knoppen lees je de beschikbare kortingscodes.

4. Gratis films en muziek streamen

Er zijn inmiddels meer dan tien streamingdiensten in Nederland waarbij je tegen een vast maandbedrag toegang hebt tot films, series en documentaires. Soms kun je hier ook tijdelijk ­gratis van genieten. Sommige diensten bieden de klant namelijk een gratis proefperiode van een week (Apple TV+) tot wel dertig dagen (Amazon Prime Video). Zo kun je heel wat films en series zonder kosten bingewatchen. Ook muziek­streamingdiensten bieden de mogelijkheid om gratis een tijdje muziek te luisteren. Je kunt bij bepaalde ­muziekdiensten, zoals Spotify, zelfs altijd gratis­ luisteren. Dan krijg je wel te ­maken met beperkingen als ­reclame, minder nummers en een lagere geluidskwaliteit.

Als een tijdelijk gratis streaming­dienst je goed bevalt, wordt het abonnement vaak automatisch ­omgezet in een betaalde variant.­ Wil je dat liever niet? Zorg er dan voor dat je het gratis abonne­ment gewoon tijdig ­opzegt.

Een handig overzicht met ­kosten en gratis proefperioden van streaming­diensten vind je op www.streamwijzer.nl/gratis-­streamingdiensten-kijken.

5. Gebruik je lidmaatschapskorting

Als je lid bent van een organisatie of bedrijf, is er een goede kans dat je regelmatig leuke kortingen laat liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lidmaatschappen bij de ANWB en Vereniging Eigen Huis. Als je daar rondkijkt in de webwinkel of bij de aangeboden services, staat er vaak een ledenvoordeel bij. Ook bij een abonnement op een ­magazine zitten vaak aantrekke­lijke voordelen, zoals een goedkoop abonnement bij een zustermagazine of kortingen op specials.

Om deze kortingen te krijgen hoef je gewoonlijk alleen maar je lidmaatschapsnummer door te geven bij een bestelling. Kijk voor dat nummer in de brief of e-mail die je als lidmaatschapsbevestiging ontving. Als er een pasje bij je lidmaatschap zit, zoals bij de ANWB Wegenwacht, staat daar ook je lidmaatschapsnummer op.

6. Beveilig je pc met gratis of goedkope ­software

Het is altijd belangrijk de com­puter­ goed te beveiligen tegen­ virussen en andere gevaren op ­internet. Daarvoor gebruik je voornamelijk antivirussoftware. Als je Windows 10 of 11 op je pc hebt staan, hoef je daar op zich geen geld meer aan uit te geven. Bij deze Windowsversies zit het goed werkende antivirusprogramma Windows Defender. Dat is automatisch actief als er geen ander antivirusprogramma is ­geïnstalleerd.

Als je een oudere Windowsversie op de computer hebt of liever geen Windows Defender gebruikt,  kun je gratis antivirussoftware downloaden en installeren, zoals AVG of Avast. Daar ben je ook voldoende­ mee beschermd. Een ­nadeel is wel dat de mogelijk­heden beperkt zijn. Dit soort gratis­ software biedt dan bijvoorbeeld geen bescherming tegen schadelijke software of internet­fraude. Daarvoor moet je de betaalde versie aanschaffen, waar je dan ook regelmatig reclame voor zal zien op je beeldscherm.

De beste en meest uitgebreide bescherming krijg je met betaalde antivirussoftware. Veel producenten werven nieuwe klanten met een goedkoop abonnement voor het eerste jaar. Voor een paar tientjes ben je dan al beveiligd, terwijl je in de volgende jaren €60 of meer moet betalen. De truc is dan om voor het einde van dat eerste jaar rond te kijken bij ­andere ­antivirusaanbieders voor een leuke eerstejaarsaanbieding en dan over te stappen.

7. Gebruik ING-rentepunten

Zegeltjes sparen om gratis of met wat bijbetaling iets te kopen uit een catalogus, is al lang erg populair. Meestal gaat het om boodschappen bij de supermarkt of koffie- en theezegels, maar ook bij bankzaken kun je ‘zegeltjes’ sparen. Tenminste als die bank de ING is. De zegeltjes heten dan rentepunten en je krijgt ze cadeau bij de alledaagse bankzaken. ­Zoals het ontvangen van loon op de ­betaalrekening of het gebruiken van een ING-creditcard.

Met de bij elkaar gespaarde rente­punten kun je in de ING-webwinkel allerlei leuke producten aanschaffen tegen korting en zelfs soms gratis. Er zijn waardebonnen en kortingen voor onder andere reizen, uitgaan, computers en ­andere handige apparaten voor in en om het huis.

Om te zien wat er allemaal in de aanbieding is voor rentepunten ga je naar www.ing.nl/punten/overview. Je kunt rondsnuffelen zonder ING-bankaccount. Als je iets wilt bestellen, log je in met de gegevens van je account.

Heb je geen ING-rekening? Kijk dan iemand die wel ING-klant is eens vriendelijk aan en vraag of hij of zij iets voor je kan bestellen. 

Gratis boeken lezen

Fans van lezen op een e-reader of een tablet kunnen gratis en legaal ­duizenden e-books ­downloaden of meteen ­online lezen. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij www.archive.org/details/books en ­www.gutenberg.org

Beloond worden voor computeren

Winkelen bij de Microsoft Store, quizjes doen of zoeken met de Bing-zoekmachine leveren allemaal waardepunten op als je meedoet met Microsoft Rewards-programma. Die punten kun je vervolgens inwisselen voor waardebonnen, cadeaus en giften aan goede doelen. Hoe dat precies werkt, lees je op www.microsoft.com/nl-nl/rewards

Auteur