Veel Nederlanders gebruiken hun internetbundel zonder zich zorgen te maken over de kosten. Daardoor wordt men vaak verrast met een hogere rekening, zo stelt de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM)
Maar liefst 25% van de Nederlanders heeft van de provider in een jaar tijd een rekening ontvangen die hoger is dan het normale maandbedrag. Voor 10% was de rekening 'fors hoger', zo berekende het ACM. Het meeste geld gaat op aan dataverbruik: sms en belminuten spelen nauwelijks nog een rol. In de eerste drie maanden van 2022 betrof het een groei van 5% naar 350 miljoen gigabytes.
De cijfers dalen wel; in voorgaande jaren was het percentage hoger. Maar de bedragen zijn wel hoger geworden. "Hoewel het minder vaak voorkomt dat consumenten zo’n hogere rekening krijgen, zijn de extra kosten doorgaans wel hoger dan in eerdere jaren", aldus de toezichthouder. "Het lijkt erop dat mensen zich er niet altijd bewust van zijn dat ze meer mobiel internetten."
Nederlanders betalen overigens gemiddeld 16.80 euro per maand voor hun smartphone-abonnement.
Wat als mijn bundel op is?
Providers mogen in Nederland zelf bepalken wat de doen als uw databundel op is vóór het einde van de maand. Het beleid verschilt per provider. Dit staat aangegeven in de Algemene Voorwaarden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld extra geld vragen, of de snelheid voor de rest van de maand beperken. Let dus goed op wat het beleid is bij de provider van uw keuze.
Bron: RTL Nieuws