Tegenwoordig gaat het allemaal mee in de auto of caravan: tablet, smartphone, smart-TV. Even wat delen op Facebook, even contact maken met de familie, even inloggen op Netflix/Videoland, even het weerbericht opzoeken of Google Maps aanzetten. Maar al die MBs kosten natuurlijk wel geld. Is gratis WiFi dan de oplossing?
Publieke WiFi-netwerken zijn overal te vinden: in restaurants, treinstations, in de lobby van uw hotel, op de camping. Makkelijk om in te loggen en vaak gratis, maar niet ongevaarlijk. Stefaan Van Hoornick, de Belgische security-expert bij Trend Micro, zegt: “Er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om via je smartphone of tablet te worden blootgesteld aan bedreigingen en malware die je gegevens, geld of zelfs je identiteit willen stelen.”
Veel gratis WiFi netwerken hebben geen beveiliging. Kwaadwillende hackers kunnen prima instappen tussen u en uw WiFinetwerk, en zo al uw gegevens onderscheppen wanneer u iets verstuurt. Inloggegevens, uw rekeningnummer, e-mails en nog veel meer.
Liever logt u helemaal niet in op zo'n gratis WiFi netwerk, maar het is helaas niet altijd te vermijden. Gaat u de sprong wagen, denk dan aan het volgende:
1. Maar uw toestel reisklaar
Zorg ervoor dat alle software up-to-date is. Indien er nieuwe updates worden aangeboden, voer die dan uit. Dat zorgt ervoor dat uw toestel minder makkelijk te kraken is!
2. Kijk bij de instellingen
Sommige apparaten verbinden automatisch met open, beschikbare WiFi-netwerken. Dat is een heel slecht idee! Als u een Windows laptop hebt, moet u ‘automatisch verbinden met de dichtstbijzijnde beschikbare WiFi-hotspot’ uitschakelen en ‘automatisch delen en synchroniseren van bestanden’ ook.
3. Controleer altijd de naam van het WiFi-netwerk
Wilt u toch de gok wagen en inloggen op een publiek WiFi-netwerk, kijk dan wel naar de naam. Er zijn 'valse' WiFi-hotspots die een echt netwerk imiteren door bijna dezelfde naam te kiezen. Vraag altijd naar de exacte naam van de WiFi als u in een hotel of restaurant bent. Kies niet iets 'wat erop lijkt' want dan steekt u mogelijk uw arm in een wespennest!
4. Gebruik een VPN-app
Een andere optie is een VPN-app. Een VPN (‘virtual private network’) versleutelt de gegevens die u verstuurt, zodat die uit de handen van kwaadwillende personen blijven. Er zijn honderden VPN-apps om uit te kiezen, maar voor een goede moet u wel wat betalen.
Meer over VPN-netwerken leest u hier >>
5. Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager bewaart uw inloggegevens achter een virtueel slot en grendel, en maakt deze bijna onkraakbaar. Zelfs op een publiek wifinetwerk is het stelen van uw inloggegevens moeilijk.
Meer over wachtwoordmanagers leest u hier >>
Pas ook goed op met USB-sticks, oplaadpunten en QR-codes
Behalve het gebruik van publieke WiFi-netwerken zijn er nog meer 'gevaren' op vakantie. Let bijvoorbeeld ook op met de openbare oplaadpunten voor uw smartphone. Zulke oplaadpunten kunnen omgebouwd zijn voor “juice jacking”, waarbij malware via de kabel op uw toestel kan belanden. Ja, echt waar! Ook via de powerkabel kan uw toestel worden aangevallen. Om die reden raden wij ook af om USB-sticks van vreemden in uw laptop te plaatsen, bijvoorbeeld om foto’s of bestanden te delen. Scan tenslotte niet iedere QR-code die u tegenkomt. Ook die naar kwaadaardige websites leiden.
Lees ook:
Bron: HLN.be