Geoblocking mag niet meer, maar wereldwijd winkelen blijft lastig

Getty Images

Met de inwerkingtreding van de zogeheten Geoblocking Verordening mogen webwinkels klanten uit andere landen niet langer weigeren. Betekent dat nu dat u zonder problemen online wereldwijd kunt winkelen? Nou, nee.

De Geoblocking Verordening is op 3 december 2018 ingegaan en geldt voor webwinkels in de Europese Unie. De nieuwe verordening betekent dat u bij een Franse of Duitse webshop artikelen kunt kopen onder dezelfde voorwaarden als consumenten uit dat land zelf. Er is echter wel een maar…

Verschil tussen verkopen en leveren

In de praktijk zal de verordening niet veel veranderen. Dat komt doordat de verkopende partij – de webshop dus – wel over de grens mag verkopen, maar niet verplicht is het gekochte artikel ook over de grens te leveren. En dat is op z’n minst onhandig. 

Een speciale pan uit Frankrijk

Een voorbeeld. U bent al tijden op zoek naar een heel speciale pan en vindt deze uiteindelijk bij een webshop in Frankrijk. Voorheen hoefde zo’n webshop u - als consument uit Nederland - niet de mogelijkheid te bieden te bestellen. Met de nieuwe Geoblocking Verordening moet hij dat wel, dus voilà: u bestelt die prachtige pan. De webshop blijkt echter niet in Nederland te leveren – én is ook nog steeds niet verplicht dat te doen. Wel moet hij u de mogelijkheid bieden de pan te laten leveren bij een winkel, een privéadres of een ophaalpunt elders in Frankrijk. Of in België – gesteld dat hij wel in België levert. 

Grensgebied

Omdat webshops niet over de grens hoeven te leveren, is de verwachting dat de gemiddelde consument alleen een artikel over de grens zal bestellen als dat artikel heel uniek of heel goedkoop is. Als u vlak bij de grens met Duitsland of België woont, maakt het verbod op geoblocking uw winkelmogelijkheden wel groter. U kunt uw bestelling dan net over de grens laten leveren en daar ophalen. U betaalt altijd de btw van het land waar de levering plaatsvindt. 

Eigenaars webshop

Voor eigenaars van een webshop verandert de Geoblocking Verordening wel het nodige. Zij moeten hun bestelformulier zodanig aanpassen dat ook consumenten uit andere EU-landen een bestelling kunnen plaatsen. Daarnaast moeten ze duidelijk aangeven waar ze wel en niet leveren. 

Auteur