Doxxing wordt strafbaar

Getty Images

Het wordt binnenkort strafbaar: privégegevens van iemand delen om diegene het leven zuur te maken, ook wel bekend als doxxing. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dient een wetsvoorstel in om dat voor elkaar te krijgen. Er komt een maximale gevangenisstraf op te staan van één jaar.

„Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig”, aldus minister Grapperhaus.

Met name radicaal linkse en rechtse groeperingen schuwen er soms niet voor om persoonsgegevens openbaar te publiceren om mensen angst aan te jagen. Dit noemt men ''doxxing''. Met de opkomst van sociale media als Facebook en Twitter is het een actueel probleem geworden. Volgens de minister hindert doxxing - of de dreiging van doxxing - mensen in de uitoefening van een beroep: hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici lijden hieronder. Maar ook politieagenten, gemeenteambtenaren en leraren zijn populaire slachtoffers.

Rellen bij demonstraties

Tijdens de beruchte ''avondklokrellen'' van vorig jaar had de politie ook veel last van doxxing. Veel jongeren gingen de straat op om geweld te plegen en vernielingen aan te richten. Agent Rick vertelde destijds tegen De Telegraaf: „Het is nogal een vreemde gewaarwording als je je portofoon ineens mee naar huis moet nemen en er een camera bij je voor de deur hangt.”

Agressie en intimidatie op sociale media tegen politiemensen is in een jaar tijd zelfs verdubbeld, blijkt uit de cijfers. Die stijgende lijn lijkt volgens de politie dit jaar door te zetten. Dat heeft er ook mee te maken dat de politie meerdere malen hardhandig ingreep tijdens demonstraties die werden georganiseerd door tegenstanders van de coronamaatregelen, wat bij die groeperingen veel kwaad bloed zette. Er werd bijvoorbeeld een waterkanon ingezet, waardoor een vrouw gewond raakte. Die beelden werden online gedeeld op social media en de reacties waren zeer heftig.

De grens over

„Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken”, zegt minister Grapperhaus. „Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen.”

Er gelden straks nog wel enkele uitzonderingen: journalisten en klokkenluiders, die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken, zijn niet strafbaar als de bekendmaking van gegevens noodzakelijk is in het ''algemeen belang''.

Auteur