Dit moet u weten over de Inlichtingenwet

Getty Images

Vier op de tien Nederlanders weet niet dat inlichtingendiensten volgens de nieuwe wet op grotere schaal ongericht mogen aftappen. Nog minder mensen zijn op de hoogte van nieuwe bevoegdheden, zoals een dna-database.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research, op verzoek van de NOS.

Meer hacken

In de nieuwe Inlichtingenwet staat ook dat de veiligheidsdiensten vaker mogen hacken. Dat mogen ze bij iedereen, ook bij mensen die niets fout hebben gedaan, zolang dat helpt om toegang te krijgen tot een doelwit. Denk bijvoorbeeld aan een huisgenoot of een collega. Volgens de geheime diensten is dat nodig, omdat spionnen of terroristen hun beveiliging vaak wel op orde hebben. 

Dna-database

Ook mogen veiligheidsdiensten een database opzetten met dna-materiaal. Daarmee kunnen terroristen bijvoorbeeld sneller worden geïdentificeerd. Het is niet zo dat straks het dna van iedere Nederlander in deze database is opgeslagen. Er moet een aanleiding voor zijn. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om enkele tientallen profielen.

Gegevens delen

Tot slot krijgen de AIVD en MIVD de bevoegdheid om informatie te delen met buitenlandse veiligheidsdiensten, zonder dat deze informatie is bekeken. Critici wijzen erop dat gegevens van onschuldige burgers in handen kan komen van andere landen. 

Bron: NOS