Datingfraude overkomt 7 procent 50+

Getty Images

Van de bevolkingsgroep boven de 50 jaar krijgt ruim 7 procent te maken met datingfraude. Dat is één op de veertien personen van middelbare leeftijd, die op zoek zijn naar een andere levenspartner.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Fraudehelpdesk heeft laten uitvoeren door bureau Panel Inzicht. Datingfraude ontstaat als iemand op Facebook of op een datingsite contact maakt met een potentiële liefdespartner, die een oplichter blijkt te zijn.

Verantwoordelijkheid nemen

De helft vindt dat de datingsites verantwoordelijk zijn voor datingfraude: zij moeten opletten dat oplichters geen toegang krijgen tot de sites door strenge identiteitscontrole in te voeren. 33 procent vindt dat de slachtoffers zélf verantwoordelijk zijn. Bijna de helft (48 procent) noemt deze slachtoffers naïef. Eén op de drie (32 procent) vindt juist dat hen helemaal niets te verwijten valt. Op de vraag of een respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een ‘liefdesoplichter’ antwoordt 41 procent met “Ja, misschien”.

Hoe groot is de schade?

Van de groep die aangeeft geld te hebben overgemaakt, stopte de teller bij de meesten (80 procent) bij 500 euro. Sommigen raakte meer kwijt, tot wel 20.000 euro. Opmerkelijk is dat 40 procent van de respondenten aangeeft behalve financiële schade ook emotionele klappen te hebben opgelopen. De helft spreekt van aanzienlijke emotionele schade. Datingfraude is inmiddels welbekend, blijkt verder. Minder dan 25 procent had er nog nooit van gehoord, 76 procent wel. De deelnemers aan het onderzoek vinden dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van online dating. Ook vinden zij dat de politie zou moeten optreden tegen datingfraude.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

Auteur