Alles over overmatig bloedverlies
Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft last van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Hevig is voor elke vrouw iets anders. Is het meer dan normaal? Heeft u veel tampons of maandverband nodig? Lekt u door? Een nauwkeurige definitie is er niet. Maar veel belangrijker is: waardoor komt het? En wat kunt u er tegen doen?
Overmatig bloedverlies wordt ook wel menorrhagie genoemd. Soms wordt 120 milliliter bloed als maatstaf gebruikt. Daarnaast zijn verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede kenmerken van overmatig bloedverlies. Of behandeling noodzakelijk is, is per persoon verschillend.[ITEMADVERTORIAL]
Gevaarlijk?
Hevig bloedverlies is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Alleen als er sprake is van bloedarmoede adviseert een arts vaak wel behandeling. Daarbij kan het extreme bloedverlies wel slopend zijn. Naast praktische en lichamelijke ongemakken kan het ook gepaard gaan met vermoeidheid, pijn en psychische klachten.
Sommige vrouwen weten ook niet anders: zij menstrueren al vanaf jongs af aan hevig. Voor veel vrouwen ontstaat de klacht pas na hun dertigste of veertigste, soms na het stoppen van de pil. De oorzaken kunnen verschillen en daarmee ook de behandelmethode.
Slijmvlies
De hoeveelheid menstruatiebloed is afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Elke maand wordt het slijmvlies opgebouwd onder invloed van hormonen. Dit is als voorbereiding op een eventuele zwangerschap. Als een eicel bevrucht wordt kan het zich vervolgens in het slijmvlies nestelen. Gebeurt dit niet dan zorgen hormonen er weer voor dat het opgebouwde slijmvlies wordt afgestoten: de menstruatie.
Waarom er bij de een meer en bij de ander minder slijmvlies wordt opgebouwd is meestal onduidelijk. Bij pilgebruik blijft het slijmvlies vaak dun, vandaar dat dan de bloeding ook minder hevig is dan bij een natuurlijke menstruatie.
Baarmoeder
Niet alleen de hormonen en de opbouw van het slijmvlies spelen een rol. Ook veranderingen in de baarmoeder zelf kunnen een oorzaak zijn van hevig bloedverlies. Dit kan het gevolg zijn van goedaardige gezwellen zoals vleesbomen, poliepen en endometriose. Bij endometriose is sprake van een afwijking aan het baarmoederslijmvlies ook in de wand van de baarmoeder of buiten de baarmoeder aanwezig is. Ook bekkenontsteking kan een oorzaak zijn.
De gynaecoloog kan vaststellen of er sprake is van een afwijking aan de baarmoeder. Is dit niet het geval, dan is de hevige menstruatie waarschijnlijk het gevolg van een disbalans in de hormoonhuishouding.
Hormonen
Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de klachten zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk. De pil en het spiraaltje zijn de simpelste oplossingen. Deze oplossing is echter tijdelijk en niet iedereen heeft er baat bij. Bij 50 tot 70 procent van de vrouwen vermindert de bloeding.
Verwijderen slijmvlies
Als dat niet helpt of wanneer u geen hormonen wilt gebruiken zijn er verschillende ingrepen. Behandeling van het slijmvlies heeft als doel om het slijmvlies te verwijderen of vernietigen. De ablatie is het meest patiëntvriendelijk. Door middel van radiofrequentie-energie(NovaSuremethode) of verhitting(ballontherapie of rollerbolmethode) wordt dan het baarmoederslijmvlies verwijdert. Meestal worden deze behandelingen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, maar onder narcose is ook mogelijk.
Na ablatie stopt bij de meeste vrouwen het bloeden tijdens de menstruatie. Sommige houden licht bloedverlies. Deze methode is alleen geschikt voor vrouwen die geen kinderen meer willen: de verwijdering van het baarmoederslijmvlies zorgt ervoor dat de foetus niet meer kan innestelen.
Ook bij een curretage en een resectie wordt het baarmoederslijmvlies verwijdert. Bij een curretage is het schoonmaken van de baarmoeder echter tijdelijk en bij een resectie is sprake van een kijkoperatie waarbij het slijmvlies wordt verwijdert.
Hysterectomie
Een verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog meestal pas als alle andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren. Ook als de baarmoeder veel vleesbomen, gezwellen of poliepen bevat kan worden besloten om de baarmoeder in zijn geheel te verwijderen.
Het voordeel is dat het bloeden dan wel helemaal over is. De behandeling is echter zeer ingrijpend en het herstel kan twee tot acht weken duren. Theoretisch gezien komt u na het verwijderen van de baarmoeder niet eerder in de overgang. Toch hebben sommige vrouwen na de operatie last van overgangsklachten. Dit komt doordat de bloedvoorziening naar de eierstokken is verandert. De klachten verdwijnen echter weer zodra de bloedvaten zich hebben aangepast.
Met klachten van overmatig bloedverlies kunt u het beste eerst langs bij de huisarts. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar een gynaecoloog.
- Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie
- Reinier de Graaf Groep
- Menstruatieproblemen.info