Tips bij ongewenst urineverlies

Getty Images

Veel mensen hebben last van ongewenst urineverlies en dragen een inlegger of doekje. Gelukkig is er veel aan te doen. Incontinentieverpleegkundige Ans van Maanen en uroloog Erich Taubert geven dagelijks voorlichting over urineverlies in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Dit zijn hun tips.

-    Als je incontinentiemateriaal gebruikt, laat je dan goed voorlichten over het juiste gebruik en het juiste formaat. Veel mensen krijgen een inlegger van een moeder of van de buurvrouw. Maar dat is meestal niet de beste keus voor je eigen situatie.

-    Maandverband is niet geschikt om plas mee op te vangen. Het houdt de geur niet tegen en kan de dunne plas niet goed vasthouden. 

-    Neem een goede plashouding aan. Voor de heren is dat net als voor de dames zittend op de wc. Zet de voeten plat op de grond, en plaats de knieën in een hoek van 90 graden. Maak een bolle rug en neem de tijd om alles eruit te laten lopen. 

-    Ga niet ‘persen’ of druk meegeven, want dan druk je de plasbuis dicht. Ben je dit toch gewend, probeer dan uit te blazen of te fluiten bij het uitplassen. Dan bouwt de druk minder op. 

-    Als je ouder bent kan een blaasontsteking pijnloos zijn, maar wel zorgen voor ongewenst verlies van urine. Laat een kweekje doen bij de huisarts. Vaak lukt het na een antibioticumkuur weer om de plas beter binnen te houden.

-    Als je last hebt van verstopping, behandel die dan. Wie verstopping heeft, krijgt vroeg of laat ook last van ongewild urineverlies. De verstopping drukt op de blaas en plasbuis en verstoort de zenuwen, vandaar.

-    Als je moeilijk kan bewegen en ‘s nachts maar met moeite op tijd bij het toilet bent, zet dan een fles of een po bij je bed. Dat scheelt tijd en een eventuele valpartij. Wil je toch naar het toilet, maak de weg van bed naar toilet dan goed vrij. Haal matjes weg, en leg eventueel een lichtsnoer aan. Als je wat verward bent bij het wakker worden, vind je toch makkelijk de weg.

-    Als je kleding draagt met veel knopen en riemen, duurt het langer voor je kan plassen. Soms haal je het daardoor niet. Heb je hier wel eens last van, kies dan voor een broek met een stretchband die snel aan en uit kan. 

-    Blijf goed drinken, want te weinig drinken geeft juist meer last van de blaas. De urine wordt hierdoor sterker en prikkelt de blaas meer. Het advies is om vier keer per dag een flinke plas te doen van een halve liter. Hiervoor moet je 2,5 liter vocht binnen krijgen, in drinken en voedsel. 

Uroloog Erich Taubert pleit voor voor beter trainen van de blaas. Vaak is hierdoor minder incontinentiemateriaal nodig. Lees het interview hier.

Auteur