Waterlelies planten

Getty Images

Mei en juni zijn de beste maanden om waterlelies te planten. Het water in de vijver is dan al wat warmer, zodat de lelie meteen kan gaan groeien.

Stap 1

In tuincentra worden meestal kleine potjes verkocht met planten die net gedeeld zijn; het zijn net gescheurde wortelstokken met een groeipunt. De planten hebben dan de tijd nodig om te groeien en moeten geleidelijk in steeds dieper water geplaatst worden. Als de plant een tijdje in het ondiepe staat, hoeft hij zijn energie niet te verspillen aan het omhoog krijgen van zijn bladeren, maar kan hij die gebruiken voor het maken van wortels en blad.
 

Stap 2

Als de waterlelie te groot is geworden voor de vijver kan hij worden uitgedund. Dat kan het beste in mei gebeuren. De overgebleven stuk-ken waterlelie zijn een leuk cadeautje voor iemand die ook een vijver heeft.
 

Stap 3

Stap in de vijver, als die ondiep genoeg is, en trek de plant voorzichtig los. Trek anders de plant met een riek omhoog. Kijk goed of er geen salamanders of andere vijverbewoners tussen de wortels zitten.
 

Stap 4

Snijd met een scherp mes het meeste blad van de wortelstok. Snijd de wortel in stukken en zorg dat er aan elk stuk een groeipunt zit. Probeer de eventuele wortels die er nog aan zitten vochtig te houden. Snijwonden aan een wortelstok kunnen gaan rotten; smeer ze daarom in met desinfecterend houtskoolpoeder (wondpoeder).
 

Stap 5

Plaats in een leeg waterplantenmandje een lap jute en vul het gedeeltelijk met kleihoudende grond.
 

Missing media-item.

 

Stap 6

Leg de waterlelie direct in het mandje, vul de grond aan en vouw de jute over het mandje dicht.

 

 

 

Stap 7

Verzwaar het mandje bovenop met grind, anders drijft het direct na plaatsing in de vijver weer naar boven. Het voordeel van het grind is ook dat de grond en de waterlelie op hun plaats blijven en niet het mandje uitdrijven.

 

 

 

 

Stap 8

Plaats het mandje in ondiep water. Als er na een tijdje voldoende worteltjes aanzitten, kan de waterlelie wat dieper gezet worden. Als het mandje meteen te diep in het water staat, gaat de plant niet bloeien. Een pas geplante, jonge waterlelie bloeit meestal pas het volgende jaar. De eerste bloemen zullen wat kleiner zijn dan die van een volwassen plant.

 

 

Auteur 
Bron 
  • Tuinspecial