Tijdens lange, zwoele zomeravonden sta je er niet bij stil. Pas als de avonden korter worden, ontdek je hoe belangrijk licht kan zijn op het dakterras, het balkon of in de tuin.
Kies de soort verlichting. Dat is niet makkelijk, want het aanbod is groot. Moet de verlichting functioneel zijn of alleen sfeer creëren? Functionele verlichting moet helder zijn en op strategische punten aangebracht worden, bijvoorbeeld bij een trap, opstapje, een hek of in een donkere zijgang. Sfeerverlichting mag zachter van kleur zijn of zelfs romantisch.
Stap 2
Maak een plattegrond van het dak of de tuin met daarop aangegeven het terras, de vijver, de bomen en de andere belangrijke focuspunten die ‘s avonds wat extra aandacht met licht verdienen.
Stap 3
Op zonnige plekken kan verlichting geplaatst worden die werkt op zonne-energie. Elders ben je aangewezen op tuinverlichting die werkt op 12 volt laagspanning – dat verbruikt maar weinig stroom. Het is tegenwoordig niet meer nodig om een lichtschakelaar te bedienen; een tijdklok of sensor regelt alles feilloos. Deze nieuwe generatie tuinverlichting is bovenal veilig. Kortsluiting kan nauwelijks meer optreden.
Stap 4
Maak nu een verlichtingsplan. Zet de soorten verlichting die in aanmerking komen op een rij en kijk welke bij de tuin passen. Naar boven schijnend licht, ofwel uplight, zorgt voor een mysterieus effect. Naar beneden schijnend licht, downlight, zorgt voor een versterkt maanlichteffect. Een gericht licht, spotlight, accentueert een bijzonder voorwerp. Een brede stralenbundel zorgt voor een dramatische verlichting van een silhouet. Laag bij de grond aangebracht licht maakt dat planten of struiken die voor een muur staan hun schaduw op de muur werpen. Gekleurde lampen of kleurfilters geven mooie kleureffecten.
Stap 5
Dan moet besloten worden welke gedeelten van de tuin verlicht moeten worden. Te veel licht maakt de tuin in de avond plat en saai. Probeer de verlichting zo te plaatsen dat ze verrast, bijvoorbeeld door een focuspunt te verlichten. Hiermee kan ‘het zwarte gat’ al verdreven zijn. Licht een solitaire boom uit, of een groene achterwand.
Stap 6
Test het licht uit door in eerste instantie met een verplaatsbare lamp te werken. Als de plek bekend is, kies dan pas de vorm, hoeveelheid licht en kleur. Zet de verlichtingspunten op de tekening.
Stap 7
Kies de vorm van de lamp. Voor functionele verlichting kies je het best een vorm die past bij het huis of het interieur. Sfeerverlichting mag simpel zijn: een in de grond weggewerkt ‘uplight’ of een achter het groen verscholen schijnwerper. Let bij de aanschaf van de armaturen goed op de kwaliteit, vocht is altijd een probleem bij verlichting.
Lees ook de andere artikelen in onze Tuinspecial:
- Plus Tuinspecial