Romke van de Kaa (73) is tuinexpert. Hij studeerde biologie, werkte in beroemde tuinen in Engeland en Ierland, had een kwekerij en schrijft tuinboeken.
1. Pioenroos
Dit is de beste maand om pioenrozen te planten. Staan ze op de verkeerde plek, dan kun je ze nu ook verplanten. Pioenen kunnen jarenlang op dezelfde plaats staan, mits ze ieder jaar wat mest of compost krijgen. Plant ze niet te diep, anders duurt het soms jaren voordat ze bloeien.
2. Snelle bloeiers
Sommige eenjarige planten kun je al in september zaaien. Als je nu korenbloemen, klaprozen en juffertje-in-het-groen zaait, zullen die volgend jaar in het voorjaar bloeien. Zaai ze in de volle grond en zo dun mogelijk. De zaailingen kun je eventueel in het voorjaar uitdunnen.
3. Bessen
De laatst bloeiende vlinderplant van het jaar is de klimop. Een leuke variëteit is de dichtersklimop, Hedera helix ‘Poetarum’, een niet-klimmend struikje dat in de herfst bloeit en in het voorjaar overladen is met oranje bessen. Die blijven aan de struik zitten totdat de houtduiven ze in de gaten krijgen. Ze kunnen de struik in een paar uur leeg eten.
4. In de sla
Strooi eens begoniabloemen over de sla. De bloemen smaken licht zuur en het ziet er feestelijk uit. Wel eerst de sla aanmaken en daarna pas de bloemen strooien.
5. Klimkampioen
Een goede klimplant voor de pergola is Vitis coignetiae, een sierdruif met groot, hartvormig blad. Eén plant haalt met gemak een lengte van 20 meter, zodat je voor een pergola aan één exemplaar genoeg hebt. In het najaar kleurt het blad vlammend rood en oranje.
6. Spektakel
In september zijn bottelrozen op hun mooist. Een spetterende combinatie vormen de rode en oranje bottels van de rimpelroos tegen een achtergrond van een met paarse besjes beladen Callicarpa. De vreugde duurt totdat de vogels honger krijgen; dan eten de merels de Callicarpa leeg en de groenlingen de bottelroos.
7. Waterminnaars
Last van natte plekken in de tuin? Sommige bloembollen staan juist graag nat. Voorbeelden zijn de kievitsbloem (foto), het zomerklokje en de Camassia.
8. Groene invasie
Korstmossen groeien overal: op terrastegels, dakpannen en boomstammen. Veel mensen vinden ze lelijk en maken zich zorgen dat korstmossen hun sierstruiken ‘verstikken’. Onzin. Over hun schoonheid kun je twisten, maar ze doen geen enkele schade.
- Plus Magazine