Vraag van de week: Testament voorlezen?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn jongste zus is de executeur van mijn onlangs overleden broer. Van haar heb ik begrepen dat ik een legaat heb gekregen en dat enkele goede doelen de erfgenaam zijn. Ik vind het vreemd dat ik geen inzage krijg en dat mijn zus niet, zoals het hoort, het testament in bijzijn van de familie heeft voorgelezen. Dat had toch gemoeten?

Rondom het openen van een testament na overlijden van de testateur doen er heel wat verhalen de ronde. In films wordt vaak in een voorname kamer door de notaris een testament voorgelezen. In de dagelijkse praktijk komt dat zelden voor. Veel gebruikelijker is dat alle erfgenamen een kopie van het testament krijgen van de executeur en aan de legatarissen wordt medegedeeld of en wat er geërfd is.

Volgens de wet hebben alleen erfgenamen recht op de inhoud van het testament. Is iemand niet genoemd in het testament, bijvoorbeeld omdat hij onterfd is, dan krijgt hij geen inzage in het testament. Iemand die onterfd is, ook al is dit bij een kind,  gebeurd impliciet omdat zijn naam niet tussen de andere erfgenamen staat. Deze onterfde heeft alleen recht op de passage waar die impliciete onterving uit blijkt. Legatarissen hebben recht op die onderdelen van het testament die over het legaat gaan, dus wat het betreft en wanneer het uitgekeerd gaat worden; verder niet.

Uw zuster heeft als executeur dus niets verkeerds gedaan door het testament niet in het bijzijn van de familie voor te lezen omdat niet iedereen een legaat krijgt en de erfgenamen bovendien enkele goede doelen zijn. De erfgenamen kunnen vervolgens de werkzaamheden van de executeur controleren, gedurende de afwikkeling en aan het einde van het afwikkelingsproces als de executeur de rekening en verantwoording opmaakt.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.