Vraag van de week: Kind eist zijn erfdeel op

Vraag van de week

Getty Images

Toen mijn vader in 1995 overleed, eiste een van mijn zussen haar erfdeel op, wat mijn moeder toen veel verdriet heeft gedaan en de familie verscheurd heeft. Ik vrees iets vergelijkbaars als mijn man komt te overlijden. Is mijn vrees terecht?

Nee, uw vrees is niet terecht. Juist vanwege de situatie dat een kind het erfdeel kon opeisen en de langstlevende maar moest zien hoe dat betaald werd, is de wet wat erven betreft in 2003 grotendeels veranderd. Vanaf 1 januari 2003 is de langstlevende partner veel beter beschermd. Hebben u en uw man geen testament, dan verkrijgt de langstlevende volgens de huidige wet automatisch de gehele nalatenschap van de overleden partner. De kinderen krijgen een vordering op de langstlevende partner ter grootte van hun erfdeel. Een vordering die pas opeisbaar wordt na het overlijden van de langstlevende.

Hebben uw man en u een testament laten maken, dan kunt u daar het daarin iets anders in regelen. Maar zelfs als de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner onterfd zou zijn, dan zijn er nog wettelijke rechten die de langstlevende partner beschermen. U moet dan denken dat u sowieso zes maanden in de echtelijke woning die eigendom van de partner is, (dit geldt als uitzondering ook voor samenwonende partners). Na die zes maanden hebben gehuwden en geregistreerden nog steeds het vruchtgebruik van de woning en de inboedel.

Is dat niet voldoende om in het dagelijks levensonderhoud te kunnen voorzien, dan kan de langstlevende partner ook nog op de overige goederen (lees banksaldo en andere bezittingen) het vruchtgebruik krijgen. Om dit te krijgen moet de langstlevende wel naar de rechter en daar de noodzaak aantonen. Kortom, mocht een van de kinderen zijn erfdeel opeisen, dan hoeft u deze niet zoals uw moeder toen uit te keren. Het kind moet geduld hebben tot uw overlijden, de wet staat aan uw zijde.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.