Ik weet dat een partner voor de erfbelasting een hoge vrijstelling heeft, maar ik hoorde pas van een kennis dat deze vrijstelling wel eens lager kan worden als de partner recht op pensioen heeft van zijn overleden echtgenoot; hoe zit dit precies?
Een echtgenoot/geregistreerd partner of iemand die op een andere manier partner is voor de Successiewet heeft inderdaad een behoorlijk hoge vrijstelling voor de erfbelasting, namelijk €643.194 (2018).
Pensioenen vallen niet onder de Successiewet. Dit heeft tot gevolg dat de langstlevende partner over een nabestaandenpensioen geen erfbelasting verschuldigd is. Met betrekking tot deze pensioenen moet echter wel rekening worden gehouden met de zogenoemde pensioenimputatie. Pensioenimputatie houdt in dat voor partners de vrijstelling voor de erfbelasting lager wordt vanwege de verkrijging van een pensioenrecht (of lijfrenterecht dat onder het Brede Herwaarderingsregime valt) dat gevolg is van het overlijden. De vermindering bedraagt de helft van de waarde van de pensioenuitkering (of de lijfrente-uitkering) onder aftrek van dertig procent latente inkomstenbelasting. Er blijft echter altijd een minimumvrijstelling bestaan van €166.161 (2018).
Hoeveel er gekort wordt op de vrijstelling is gebaseerd op een formule die onder andere afhankelijk is van de leeftijd en de duur van de uitkering. In de aangifte erfbelasting wordt gevraagd naar eventuele pensioenen.
N.B. AOW en uitkeringen op grond van de Nabestaandenwet zijn geen pensioen voor de pensioenimputatie.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).